Инфо

3. мај 2021.3. мај 2021.
Image by Gino Crescoli from Pixabay

Image by Gino Crescoli from Pixabay

Светски дан слободе медија

У свету се данас обележава Светски дан слободе медија. Трећег дана маја, по одлуци Генералне скупштине Уједињених нација обележава се дан који треба да усмери пажња на значај слободних медија и подигне свест владајућих о значају обезбеђивања и заштите слободних медија.

Универзална декларација о људским правима гарантује слободу медијског изражавања. Одлука о данашњем Дану усвојена је 1993. године. Истовремено 3. мај је и годишњица Виндхушке декларације из 1991. годинегде је група афричких новинара усвојила принципе слободне штампе 1991. године.

УНЕСКО обележава Светски дан слободе медија одржавањем УНЕСКО/Гиљермо Кано награда за слободу медија за заслужне појединце, организације или институције који су дали изузетан допринос одбрани и/или промоцији слободе медија било где у свету. Додељује се од 1997. године, на предлог независног жирија од 14 новинара. Кандидатуре се достављају од стране регионалних и међународних невладиних организација који раде за слободу медија, као и земаља чланица УНЕСКО-а, наведено је на Википедији.

Награда је названа у част Гиљермо Кано Исаза, колумбијског новинара који је убијен испред канцеларије његовог листа Ел Еспектадор у Боготи, 17. децембра 1986. године после Канових чланака који су сметали колумбијсим нарко-картелима.

Светски дан слободе медија, новинари у Србији дочекују у неповољним условима за професионално бављење својим послом, изложени притисцима усмереним на њихову независност али и физичким нападима.

Репортери без граница истакли су у недавно објављеном годишњем извештају да је новинарство, "главна вакцина" против дезинформација, потпуно или делимично блокирано у 73 одсто, односно у 130 од 180 земаља света, а Србија се налази на 93. месту као и прошле године.

Та организација оценила је да је "Србија земља са слабим институцијама у којој лажне вести шире сензационалистички медији које подржава влада и у којој су новинари изложени готово свакодневним нападима који све више долазе од владајуц́е елите и продржавних медија".

Генерална секретарка Савета Европе Марија Пејчиновић Бурић и немачка министарка правде Кристина Ламбрехт изразиле су, у заједничком саопшењу, "забринутост због напада на новинаре и ограничења слободе штампе у многим деловима Европе истичући да је слобода медија од кључне важности у кризним временима".

"У демократији, новинари играју виталну улогу у откривању истине и позивању власти на одговорност. Њихов посао је да осигурају да грађани благовремено добијају тачне и поуздане информације, које су још важније у контексту пандемије ковид-19", додаје се у саопштењу и истиче да је промовисање слободе изражавања кључни циљ СЕ.

Удружење новинара Србије (УНС) у прогласу је навело да су новинари и медијски радници, упркос храбрости у извештавању током пандемије и изузетном значају у борби против вируса корона, били први на удару притисака власти и незадовољства грађана.

"Трпели су бројне физичке нападе, уништавање опреме, увреде и претње на друштвеним мрежама и друге покушаје дискредитације", навео је УНС поводом Светског дана слободе медија.

Како је удружење истакло, "власт и власници медија недозвољеним притисцима су покушавали да слабе независност медија, а економски притисак наставио се и даљим суновратом пројектног суфинансирања, кроз који се, супротно прописима, новац грађана поново дели константним кршиоцима Кодекса новинара Србије".
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa