Инфо

5. мај 2021.5. мај 2021.
Данас је Светски дан хигијене руку у здравственим установама

Данас је Светски дан хигијене руку у здравственим установама

Министарство здравља Републике Србије обележава Светски дан хигијене руку у здравственим установама – 5. мај, под слоганом „Секунде спасавају животе, оперите своје руке”.

Будући да се овај дан обележава под посебним околностима борбе са епидемијом COVID-19, посебна пажња усмерена је на централну улогу коју имају здравствени радници у обезбеђивању квалитетне здравствене заштите, чисте неге и хигијене руку у здравственим установама. Министарство здравља Светски дан хигијене руку у здравственим установама обележава активностима које се у оквиру Кампање за хигијену руку континуирано спроводе током целе године. У периоду од 5. маја 2020. године до данас едуковано је више од 1500 здравствених радника кроз акредитоване онлајн курсеве посвећене хигијени руку.

Министарство здравља је, у јеку пандемије, обезбедило довољне количине квалитетних универзалних дозатора за средства за хигијену руку на бази алкохола у укупној количини 2817 комада, за све болнице у Републици Србији, чиме је постигнут стандард високоразвијених земаља да поред сваког кревета у јединици интензивне неге буде постављен дозатор. Додатно је обезбеђено и преко 14 тона дезинфекционог средства за хигијену руку на бази алкохола, који је ефикасан и против Kорона вируса, а намењен професионалној употреби у здравственим установама.

Светски дан хигијене руку у здравственим установама део је Глобалне кампање хигијене руку СЗО „Сачувајте животе – оперите своје руке” који се обележава на иницијативу Алијансе за безбедност пацијената Светске здравствене организације (СЗО), у 182 земље света и у око 22.000 здравствених установа. Превенција и контрола инфекција, укључујући хигијену руку, један је од најважнијих елемената иницијативе СЗО „Здравље за све”, јер је то практичан и на доказима заснован приступ са позитивним утицајем на квалитет неге и безбедност пацијената на свим нивоима здравственог система.

Кампању за хигијену руку спроводи Министарство здравља Републике Србије у оквиру „Другог пројекта развоја здравства Србије” у сарадњи са Институтом за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, мрежом института и завода за јавно здравље и Републичком стручном комисијом за надзор над болничким инфекцијама, Удружењем медицинских сестара/техничара и бабица Србије, Удружењем медицинских сестара- техничара Универзитетског клиничког центра Србије „Сестринство”, Савезом удружења медицинских сестара предшколских установа Србије.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa