Инфо

6. мај 2021.6. мај 2021.
Ljubovija.info

Ljubovija.info

Споменик шумару хероју

У селу Читлук, на десној обали Зворничког језера у општини Мали Зворник јуче је откривен и освећен споменик шумару хероју Милошу Ћирковићу. Споменик је дело академског вајара Бојана Грујића, а подигло га је удружење „Наша Дрина“ на челу са председником тог удружења и в.д. директором „Србијашуме“ Игором Брауновићем.

Милош Ћирковић рођен је у Белом Пољу код Пећи 1961. године. По занимању је био шумар. Након потписивања Кумановског споразума и повлачења Војске Југославије са територије Косова и Метохије, Милош је одбио да напусти свој дом. Родитељи, рођаци, колеге и пријатељи, међу којима су били протојереј Миљко Корићанин и митрополит Амфилохије Радовић, молили су Милоша да напусти своју кућу и пође са њима у манастир Пећке патријаршије или у избеглички камп у Краљево, али је он то одлучно одбио речима:“ Ви идите, ја остајем!“

Радио је са својим колегама у Шумарском газдинству Пећ. Безбедносно угрожени и стално под нападом шиптарских терориста, јер су изузетно добро познавали све путеве и шумске стазе куда су се терористи кретали, шумари су савесно и часно обављали своје послове и задатке. Велики број њих, без обзира на националну припадност или верску опредељеност, убијен је од стране шиптарских терориста. Милош је, поред шумара, био и српски борац на Косову и Метохији, који је у последњим данима свог живота, у неравноправној борби, ликвидирао више терориста, а чак се помиње њих 18. На крају је часно дао живот за одбрану своје куће и Србије и тиме исписао своју историју.

Откривањем споменика хероју шумару Милошу Ћирковићу обележене су 22 године од његове херојске погибије и одат је помен свим његовим колегама шумарима који су се часно борили и дали своје животе за отаџбину.
Ljubovija.info

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa