Инфо

6. мај 2021.6. мај 2021.
Петиција за отказивање Олимпијских игара

Петиција за отказивање Олимпијских игара

Интернет петицију којом се тражи отказивање Олимпијских игара у Токију овог лета, потписало је неколико десетина људи.

Петицију су већином потписали становници Токија, Осаке и неколико других области у којима је проглашено ванредно стање због пораста инфекције корона вирусом.

Ванредно стање истиче 11. маја, али јапански медији пренели су да би могло да буде продужено.

Петицију под називом "Позив за отказивање Олимпијских игара у Токију како би се заштитили животи људи и средства за живот", недавно је покренуо адвокат Кенџи Уцуномија, који се у више наврата кандидовао за градоначелника Токија. У првих 24 сата петицију је потписало око 50.000 људи.

У петицији се наводи да Олимпијске игре не могу да се одрже на безбедан начин, али и да је то такмичење испразнило финансије за друге потребе, каква је вакцинација против корона вируса. Само два одсто Јапанаца је вакцинисано.

У Јапану је 10.500 људи умрло од последица заразе корона вирусом.

Олимпијске игре требало је да се одрже прошлог лета, али су померене за годину дана због пандемије, па би требало да почну 23. јула.

Петиција је упућена председнику Међународног олимпијског комитета (МОК) Томасу Баху, који би овог месеца требало да посети Јапан. Очекује се да ће Бах дочекати олимпијски пламен 17. маја у Хирошими, а можда и да оде у посету Токију, где се планирају протести против одржавања Игара.

Иако се 70 до 80 одсто јапанског становништва у разним анкетама изјаснило за одлагање или отказивање Олимпијских игара, нема назнака да ће се то догодити.

Премијер Јапана Јошихиде Суга, председница Организационог комитета Игара Сеико Хашимото и Бах су у више наврата говорили да ће се такмичење одржати према плану.

Организатори и МОК су недавно објавили правила за спортисте и учеснике такмичења у јеку пандемије. Неколико пробних такмичења одржано је претходних дана, а организатори су пријавили неколико проблема.

Организатори су навели да ће за Олимпијске игре бити потребно 10.000 медицинских радика, а тражено је додатних 500 медицинских сестара и још 200 специјалиста спортске медицине.
Спортски журнал

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa