Инфо

10. мај 2021.10. мај 2021.
Пољопривредници: Србији прети крах сточарства

Пољопривредници: Србији прети крах сточарства

Цене живих свиња су после првомајских празника поново пале око 20 динара и сточарству у Србији прети крах, рекао је данас председник Асоцијације сточара Срема и Мачве Зоран Ерић.

Он је за Бету рекао да је килограм живе ваге свиња крајем априла коштао око 150 динара без пореза на додату вредност (ПДВ) од десет одсто, а сада, када су прошли првомајски празници због чега је пала тражња, кошта 130 динара без ПДВ-а.
"Сточарству прети крах после завршетка пандемије изазване корона вирусом јер су појефтиниле не само свиње, већ и говеда и овце. Произвођачи свиња и остале стоке почињу да гасе производњу због све већих губитака", рекао је Ерић.

Додао је да је после вишемесечних "багателних цена" свиња, пред првомајске празнике порасла тражња и цена која није у потпуности покривала трошкове производње, али је делимично смањила губитке.

То је, како кажу сточари, давало наду да ће се наставити раст цене јер је килограм, пре поскупљења хране за 30-40 одсто, коштао око 170 динара.

Цена од 150 динара по килограму је по Ерићевим речима трајала само десетак дана и када су првомајски празници прошли пали су и тражња и цена.

Ерић је рекао да је ових дана испоручио турнус товљеника, али да размишља да ли да обнавља производњу јер квалитетни прасићи за тов коштају скоро 400 динара по килограму, па за прасе од 25 килограма треба дати око 9.000 динара.

"Једино произвођачи свиња не могу да утичу на цену свог производа, трговци одреде маржу и формирају цену за потрошаче тако да обезбеде зараду", рекао је Ерић.

Додатни трошкови удар на произвођаче свиња је, према његовим речима прошлонедељно поскупљење сточне хране.

Кукуруз је са 24-25 динара по килограму поскупео на скоро 30 динара, соја стално поскупљује и од 40 динара по килограму стигла је на 90 динара, а сојина сачма је поскупела са 75 на 110 динара, што повећава губитке у сточарској индустрији.

Сувласник компаније "Матијевић", Зоран Матијевић, оценио је да је због пандемије наишао тежак период за сточаре.

"На 10.000 товљеника месечно губимо око 30-40 милиона динара. Више би нам се исплатило да смо угасили производњу свиња и продали сточну храну", рекао је Матијевић.

Указао је да је у производњи свиња главни проблем увоз готових месних производа из земаља ЕУ где се сточарство много снажније субвенционише.

Матијевић је рекао да је Пољска развила месну прерађивачку индустрију и да је толико моћна да јој се исплати да по дампинг ценама извезе у Србију део производње јер тако уништава и конкуренцију и ослобађа се вишкова.

Произвођачима и прерађивачима меса у Србији је, како је оценио, велики конкурент и малопродајни ланац "Лидл" који продаје пилетину по "багателним ценама" и свесно иде у губитак на продаји те робе јер му то чини неколико одсто промета, а на другој страни ће тај губитак надокнадити већим прометом остале робе јер потрошач када дође по јефтино пиле, купи још нешто.

Матијевић је рекао да је у Хрватској забрањена продаја пилетине по дампинг ценама, па малопродајни цена не сме бити испод набавне цене.

Извор: Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa