Инфо

11. мај 2021.11. мај 2021.
Pixabay

Pixabay

Антитела присутна осам месеци после излечења

Антитела која неутралишу ковид присутна су у крви најмање осам месеци након инфекције, показује данас објављена италијанска студија.

Ово важи "без обзира на тежину болести, старост пацијента или присуство других патологија", наводи се у студији коју је спровела престижна болница Сан Рафаеле из Милана у сарадњи са институтом за јавно здравље.

"Присуство антитела, иако се временом смањује, дуготрајно је: осам месеци након дијагнозе, само три пацијента" од њих 162 (од којих је 29 умрло) није више било позитивно на тест на антитела, прецизира се у студији.

Поред тога, рана појава антитела је, како се истиче, "од кључне важности за успешну борбу против инфекције: они који не успеју да их произведу у прве две недеље након заразе имају вец́и ризик од развоја тешких облика ковид-19".

Захваљујући техникама које су вец́ коришћене за проучавање анти-ХИВ вакцина, истраживачи су развили нову методу за процену антитела која неутралишу САРС-ЦоВ-2.

Студија је спроведена на 162 пацијента позитивна на корону (67 одсто су мушкарци просечне старости 63 године) који су дошли у хитну службу у Сан Рафаело током првог таласа пандемије у Италији. Први узорци крви прикупљени су у тренутку постављања дијагнозе у марту-априлу 2020. године, а последњи крајем новембра 2020. године.

Од тих пацијената, њих 57 одсто је имало друге патологије и то углавном хипертензију (44 одсто) и дијабетес (24 одсто).
Агенција Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa