Инфо

15. мај 2021.15. мај 2021.
Фото: Printscreen

Фото: Printscreen

У Бијељини обележено 29 година од напада на колону некадашње ЈНА у Тузли

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић данас је, поводом 29 година од напада на колону некадашње ЈНА приликом повлачења из Тузле, положио венац код спомен-костурнице на гробљу Пучиле у Бијељини.

Цвеће је положио и председник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић и одао пошту за 54 припадника ЈНА који су страдали приликом напада на колону ЈНА.

Цвеће су положили и припадници ЈНА, који су преживели напад, делегације града Бијељина, са градоначелником Љубишом Петровићем на челу, градске Борачке организације, као и представници Трећег пешадијског (РС) пука.

Представници бројних градски одбора политичких партија присуствовали су помену на Пучилама и одали пошту настрадалим припадницима некадашње ЈНА.

Припадници тадашњег МУП-а, Територијалне одбране Тузла и паравојних формација "Зелене беретке" напали су 15. маја 1992. године колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти касарну "Хусинска буна".

Тада су убијена 54 војника, а 44 су рањена.

Апелациони суд у Београду у марту 2016. године правоснажно је ослободио припадника полиције БиХ Илију Јуришића оптужби за ратни злочин, јер није било доказа да је наредио напад на колону војника ЈНА у Тузли 1992. године.

Том одлуком преиначена је првостепена пресуда Оделења за ратне злочине Вишег суда у Београду којом је Јуришић првобитно био осудјен на 12 година затвора.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa