Инфо

16. мај 2021.16. мај 2021.
16. мај, дан када су се рађали и умирали писци

16. мај, дан када су се рађали и умирали писци

На данашњи дан1898. рођена је српска књижевница Десанка Максимовић, члан Српске академије наука и уметности. Завршила је Филозофски факултет у Београду и била професор у Обреновцу, Дубровнику и Београду. Дела: збирке песама "Песме", "Зелени витез", "Песник и завичај", "Отаџбино, ту сам", "Мирис земље", "Тражим помиловање", "Немам више времена", "Песме из Норвешке", "Летопис Перунових потомака", "Ничија земља", "Слово о љубави", приче "Лудило срца", романи "Отворен прозор", "Не заборавити", дечји роман "Прадевојчица", збирка бајки и прозе у стиху "Орашчићи палчићи", путопис "Снимци из Швајцарске".

1703 - Умро је француски писац Шарл Перо, аутор збирке бајки "Вилинске приче", у којој су деци широм света познате бајке "Мачак у чизмама", "Црвенкапа" и "Успавана лепотица". Остала дела: "Век Луја Великог", "Поређења старих и модерних".

1873 - Рођен је француски писац Анри Барби, проповедник радничке солидарности. Учествовао је у Првом светском рату као добровољац, али се убрзо разочарао, изразивши огорченост у роману "Огањ" у којем је описао стравичну слику рата, чиме је снажно утицао на писце антиратних романа у Европи. Остала дела: романи "Пакао", "Светлост", збирка песама "Тугованке".

1898 -рођен је српски писац Растко Петровић, један од најоригиналнијих и најзначајнијих српских песника после Првог светског рата. У рату је са српском војском прошао преко врлети данашње Албаније, потом је послат у Француску и у Паризу је дипломирао права. Од 1923. је у дипломатској служби. Радио је у Риму, затим у Вашингтону, где је умро 1949. Његови посмртни остаци пренети су у отаџбину 1986. Припадао је првој генерацији српских модерниста и био синоним за темпераментну и неконвенционалну литературу. Његова књига песама "Откровење" сматра се једном од кључних у српској поезији између два светска рата. Писао је и путописе с путовања по Африци и Америци, а о Првом светском рату у роману "Дан шести". Остала дела: роман "Бурлеска господина Перуна бога грома", лирска проза "Људи говоре", путопис "Африка".

1932 - Погинуо је је Албер Лондр, француски писац и новинар. Његове светски познате репортаже постале су временом класична новинарска лектира. Био је изразито ангажован аутор, предано је указивао на проблематику коју су други избегавали. Осим о родној Француској, писао је о земљама Африке, Латинске Америке, Пацифику, па и о проблемима Балкана, између осталог о Србији и Београду. Бавио се проблематиком колонијализма, тероризма, милитаризма, трговине људима. Његовим именом названа је француска национална награда за новинарство. Дела: "Земља абоноса", "Бело робље", "Бириби", "Терор на Балкану", "Пут у Буенос Аирес".

1984 - Умро је амерички писац Ирвин Шо, чија се проза одликује сназном драматичношћу, друштвеном свешћу и живим дијалогом. Борио се у Другом светском рату као амерички војник у Европи и Африци. Дела: романи "Млади лавови", "Луси Краун", "Две седмице у другом граду", "Гласови летњег дана", "Просјак и лопов", "Богаташ и сиромах", "Хлеб на водама", "Вече у Византији", "Врх брда", збирке приповедака "Морнар са Бремена", "Добродошли у град", "Мешовито друштво", "Љубав у мрачној улици", "Пет деценија", "Бог је био овде, али је отишао раније", "Шапутања у Бедламу", драме "Сахранити мртве", "Опсада", "Љубазни људи", "Повлачење у задовољство", "Синови и војници", "Убица", путопис "У друштву делфина".

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa