Инфо

16. мај 2021.16. мај 2021.
СПЦ: Данас је недеља жена мироносица

СПЦ: Данас је недеља жена мироносица

Недеља Мироносица je посвећена женама мироносицама, првим сведоцима Христовог Васкрсења, а такође и Јосифу Ариматејском, једном од тајних Христових ученика као и Никодиму, који је тајно долазио Христу и слушао његову науку. Обојица су извршила погреб Христов. Поред Марије из Магдале, остале мироносице које су у први дан недеље дошле на гроб да помажу Христа, биле су: Саломија, кћи Јосифа Обручника, а супруга Зеведејева, мајка Апостола Јована Богослова и Јакова и Марија, мати Јакова Малога и Јосије (Мк 15,40). Апостол Лука спомиње још и Јовану (Лк 24,10).

У Синаксару Недеље мироносица помињу се још Марта и Марија, сестре Лазареве, Марија Клеопова и Сосана. Празник је установљен у IX веку, а песме за празник писали су Анатолије, игуман студијског манастира (IX век) или солунски Епископ (IX или X век), Косма монах (око 743) и Теофан (после 843). У служби ове недеље певају из посљедованија Великог петка и песме посвећене мироносицама и тајним ученицима Христовим.

"Недеља жена - првих сведока Христовог васкрсења. А постале су сведоци због своје велике љубави. Донеле су мирисе и дошле да замоле стражу да им склони тешки камен са гроба да помажу вољеног учитеља. Треба да се суоче са мртвацем, са мртвим телом онога кога су толике волеле. Љубав сама. Не пита ништа. Не преза пред смрћу. Од Антигоне наовамо. И тој љубави је прво дато да сведочи о љубави Бога према целом човечанству. Камен је одваљен, заслепљујући анђео седи на гробу и објављује Христово васкрсење. А жене - уплашиле се. Нормалне, добре жене. Ко се не би уплашио. И заћутале су. Мушкарцима су оставиле да проповедају. Кад се и они, после жена, осведоче. Жене су први сведоци васкрсења. " (Свештеник Ненад Илић)

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa