Инфо

16. мај 2021.16. мај 2021.
Бета

Бета

Борел најавио хитну конференцију ЕУ после најсмртоноснијег појединачног удара у Гази

Министри спољних послова Европске уније одржаће у уторак хитну видео конференцију о ескалацији сукоба Израела и Палестинаца, најавио је данас шеф дипломатије тог блока земаља Жосеп Борел, пренео је Франс прес.

"У светлу наставка ескалације између Израела и Палестине и неподношљивог броја цивилних жртава позивам на ванредну видео конференцију министара спољних послова ЕУ у уторак. Ми ћемо дискутовати како ЕУ може да допринесе на најбољи могући начин окончавању тренутног насиља", објавио је Борел на Твитеру.
Конференција је најављена пошто су данас у израелским ударима на град Газу сравњене са земљом три зграде и погинуло је најмање 26 људи.

То је најсмртоноснији појединачан напад у жестоким сукобима Израела и исламског екстремистучког Хамаса који влада појасом Газе, започетим пре непуних недељу дана.

Минастарство здравља у Гази је рекло да је међу погинулима десеторо жена и осморо деце, а да је још 50 људи рањено.

Спасиоци су журили да извуку преживеле и тела из рушевина. Међу убијенима је и лекар из главне болнице Шифа Абу Ајман Ауф, како је наведено.

Најмање 174 Палестинаца је убијено у Гази, укључујући 47 деце и 29 жена, а више од 1.200 је рањено. На израелској страни је погинуло осморо луди укључујући дечака и једног војника.

Хамас и друге екстремитичке организације су испалиле око 2.900 ракета на Израел, а израелска војска наводи да је 450 пало на палестинску територију или је погрешно испаљено,а израелска противракетна одбрана је пресрела 1.150 пројектила, јавља Асошиејтед прес.

Израел је извео стотине удара из ваздуха широм те соримашене блокиране палестинске територије на којој живи више од два милиона Палестинаца и срушио више високих зграда, укључујући и једну у којој су биле канцеларије Асошиејтед преса.

ЕУ наводи да је Борел уложио напор у покушају да се насиље смири, разговарајући с израелским и палестинским и лидерима из суседних земаља.

Порука и приоритет ЕУ је да насиље одмах престане.

Међутим, блок од 27 земаља често тешко проналази заједнички став о израелско-палестинском сукобу јер неке чланице, укључујући Немачку, Аустрију и Словенију снажно подржавају право Израела на самоодбрану док други апелују на уздржаност.
Извор: Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa