Инфо

8. јун 2021.8. јун 2021.
Глас Подриња

Глас Подриња

Мачвански топловод први у Србији

Данас је у радној посети општини Богатић била потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић. Дочекали су је у име домаћина председник општине Богатић Милан Дамњановић, начелник Мачванског управног округа Владан Красавац и председник општине Владимирци Горан Зарић са сарадницима. Гости су били и представници Рударско-геолошког факултета у Београду на челу са проф. др Михаилом Миланићем.

Глас Подриња


Прво су разгледали постројења енергане у Баиру (улица 7. августа у Богатићу) одакле се, само два километра даље на топлу воду (геотермална енергија) греје више јавних објеката у центру ове варошице, а притом губитак температуре од 75 степени на изворишту до корисника је само два степена. Проток топле воде на изворишту је 25 литара у секунди и има доста простора за будуће коришћење ове обновљиве геотермалне енергије о чему је и највише разговарано на састанку уприличеном у згради општине Богатић, после чега је организована конференција за медије.

Глас Подриња


Министарка Михајловић није крила своје одушевљење оним што је видела, наглашавајући да је топловод у Богатићу, који као енергију за грејање користи врелу воду, први овакве врсте у Србији. То је уједно и најбољи,практичан пример коришћења обновљивог извора енергије који осим финансијских ефеката (знатне уштеде) има и велики значај за очување здраве природе, односно животне средине.

Глас Подриња


- Основни циљ овог нашег састанка је да наставимо даље у коришћењу обновљивих извора енергије, не само у Богатићу него Владимирцима и шире у Србији, за шта је своју заинтересованост изразило чак 48 општина у Србији. За Богатић је у плану друга фаза коришћења ове јефтине и здраве енергије, за шта смо изнашли финансијску подршку Министарства, без које се планирано не би могло реализовати. У другој фази следи грејање на топлу воду нових јавних објеката у центру варошице, а неће изостати ни трећа фаза за грејање породичних кућа, нагласила је министарка оцењујући као врло значајним усвајање нових законских решења у Скупштини Србије, међу којима је најзначајнији Закон о обновљивим изворима енергије.

Глас Подриња


Говорила је и о значају коришћења других врста обновљиве енергије, које је већ започето и подршци Министарства која неће изостати.

На почетку конференције за штампу уприличене у згради општине Богатић, поздравили су је и изразили захвалност због посете, председник општине Богатић Милан Дамњановић, начелник Мачванског округа Владан Красавац и председник општине Владимирци Горан Зарић.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa