Инфо

10. јун 2021.10. јун 2021.
Pixabay

Pixabay

Ђерлек: Припрема стратегије и подршке за све који имају последице после прележаног ковида

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек изјавио је да се планира "озбиљна стратегија и лекарска подршка онима који имају последице прележаног ковида", и да се очекује да ће се такви случајеви "у све већем броју јављати здравственим установама".

Ђерлек је за портал Нова.рс изјавио да је ковид-19 оставио последице и на његово здравље и да има "много ствари које ће морати да се лече после ковида".

"Никада нисам имао проблем са срцем, након прележаног ковида, већ годину дана, пијем лекове против аритмије, јер ми је корона то изазвала. Моја плућа су била разорена. Раније сам се до стана на петом спрату као од шале пео без лифта, а сада то не покушавам", рекао је Ђерлек.

Он је додао да ће "постковид синдром" бити један од главних задатака здравственог система у наредном периоду, као и да "први дан када се будемо ослободили корона вируса, морамо бити спремни на озбиљну борбу за оздрављење и спашавање онога што је ковид оставио на ментално здравље".

"Ковид-19 је системска болест, и имамо кардиоваскуларне болести и оштећења која се први пут јављају после прележаног коронавируса. Ту су и плућне болести, где су на месту оштећења остале фиброзне промене. Имамо неуролошке поремећаје, имамо и људе који су после ковида завршили на дијализи. Нема органа који не може да буде угрожен. Правимо једну озбиљну стратегију постковид рехабилитација и лечења", указао је Ђерлек.
Агенција Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa