Инфо

11. јун 2021.11. јун 2021.
Фото: pixabay

Фото: pixabay

Радовић: Откупљивачи за килограм малине нуде до 320 динара, за органску до 360

Откупљивачи малина у Србији десетак дана пре почетка бербе нуде произвођачима цену од 280 до 320 динара за килограм, а за органску малину од 340 до 360 динара.

Председник Асоцијације произвођача малина и купина у Србији Добривоје Радовић рекао је за Бету да је цена порасла у односу на прошлу годину када је била око 220 динара, али да она није "сјајна" јер је све поскупело, од агротехничких мера до препарата за заштиту.

Малина је 2007. и 2008. године имала најбољу цену и коштала од 2,4 до 2,7 евра по килограму што је приближно сада понудјеним ценама, али је то, како је рекао, само номинално изједначење, а реално је све поскупело неколико десетина одсто па и садашња понудјена цена не вреди исто као пре 13-14 година.

"Цена је порасла због смањене понуде код највећих произвођача Чилеа и Пољске, а у Србији због штете од невремена и запушетних малињака. Процена у овом тренутку је да ће у Србији ове године род бити преполовљен у односу на просечан од око 82.000 тона", рекао је Радовић.

Истакао је да су прогнозе о роду прелиминарне јер је невреме са градом данас захватило Лучане, Чачак, Гучу, Пожегу и тек ће се видети колика је штета.

Он је рекао да су малињаке ове године оштетили снег, мраз и сада град и да је ивањички крај пре неколико дана "спасло то што је Министарство пољопривреде дуплирало број ракета".

"Да пре неколико дана за 15 минута није исаљено 38 противградних ракета у ивањичком крају не би остало, вероватно, ништа", рекао је Радовић.

Додао је да је, упркос субвенцијама, мали број произвођача осигурао малињаке јер су изгубили поверење у осигуравајуће куће које не процењују објективно насталу штету.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa