Инфо

14. јун 2021.14. јун 2021.
Pixabay

Pixabay

Туристичке агенције чекају одлуку Кризног штаба

Туристичке агенције у Србији очекују да Кризни штаб данас саопшти одлуку о томе да ли ће ђачке екскурзије, обустављене прошле године због пандемије корона вируса, моћи да се реализују током јесени или ће уплаћени новац морати да буде враћен почетком 2022. године.

Агенције нису до сада добиле никакав одговор Владе Србије на неколико дописа у којима је пре месец дана тражено да се допусти да се реализују екскурзије и рекреативна настава, јер је пандемија почела да се смирује и да деца већ путују сама или са родитељима.

Власник "Беосоник" агенције Предраг Јаковљевић рекао је за Бету да је око пет милиона динара, колико су ђаци прошле године уплатили као аванс за екскурзије и рекреативну наставу, уплаћено хотелима.

"По уредби Владе Србије, ако се не реализују путовања до краја године или не замене за друга, хотели морају да врате новац агенцијама, а оне ђацима", рекао је Јаковљевић.

Сувласник туристичке агенције "Фантаст" из Новог Сада Зоран Сердар рекао је да је вредност нереализованих екскурзија у тој агенцији била око 100.000 евра, али да је 30-так одсто реализовано или је новац враћен.

Он је рекао да је новац од уплаћених аванса код превозника или хотелијера и да мисли да неће бити проблем да га врате, ако ђаци одустану од путовања.

"Аранжмани за ђачке екскурзије у нашој агенцији односе се 90 одсто на путовања у иностранство и ђаци би више волели да путују него да им се врати новац", рекао је Сердар.

Додао је да се резервације за путовања, осим у Грчку, односе на Ватикан и Рим, а да на путовања чека 4.000-5.000 деце.

"Ако путовања не буду реализована на јесен новац ћемо вратити почетком наредне године. Он је уплаћен превозницима и хотелима, нашим дугогодишњим партнерима и знамо да су сви солвентни и да ће моћи да га врате нама, а ми деци", рекао је Сердар.
Агенција Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa