Инфо

14. јун 2021.14. јун 2021.
Фото: Кабинет начелника МУО

Фото: Кабинет начелника МУО

Седмични извештај наченика МУО

У складу са Одлуком Кризног штаба, донете су Измене Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести Ковид 19 и Измене Наредбе министра здравља о радном времену и просторним ограничењима за време неповољне епидемиолошке ситуације током трајања заразне болести Ковид 19, од 31. маја 2021. године, које се и надаље примењују. Утврђене су нове епидемиолошке мере и то да: угоститељски објекти могу радити сваког радног дана од 06:00 до 24:00 часа; стални или покретни киосци и трафике могу радити без ограничења радног времена (трговина на мало,претежно дуван и новине); биоскопи могу радити тако што ће последња пројекција започети не после 23:00 часа, до када могу радити и благајне за продају карата за те пројекције.

С тим у вези наложено је да начелник Управног округа у сарадњи са руководиоцем санитарне инспекције и руководиоцем комуналне инспекције односно милиције усклади планове рада, како би се људски ресурси ових служби рационално користили.

Појачан координисани надзор усмерен је ка објектима и делатностима које су препознате као епидемиолошки ризици и то: окупљања на спортским, културним догађајима, прославама, свадбама, приватним, професионалним, стручним, пословним и едукативним скуповима; угоститељски објекти; тржни центри и трговински ланци. Поступа се и по пријавама и представкама грађана.
С обзиром на врсту окупљања и очекиване ризике по безбедност инспектора односно комуналних милиционара, потребна је континуирана подршка и сарадња са припадницима МУП-а.

И даље се апелује на све наше грађане да се придржавају прописаних мера, а инспекцијске контроле су настављене на подручју Републике Србије и Мачванског управног округа.

Према подацима добијеним од Завода за јавно здравље Шабац, на подручју Мачванског управног округа у периоду од 07.јуна до 12.јуна, од 744 тестирана лица,позитивних је 47, са 45 контаката.

Начелник Мачванског управног округа Владан Красавац је у свакодневнoј комуникацији са руководством градова и општина са подручја Управног округа, а у контроле су,на основу дописа Радне групе за сузбијање ширења вируса Ковид 19, од 31.маја 2021.године,укључени расположиви људски и материјални ресурси.

Извештаји о броју контролисаних субјеката, неправилностима које се током контрола уоче, броју инспектора који је учествовао у надзору и изреченим мерама се свакодневно достављају Мачванском управном округу. Инспектори су током надзора одговорно поступали.

Сваки инспектор у свом инспекцијском надзору дужан је да се надзираном субјекту легитимише, чак и пре него што надзирани субјект затражи /осим у случајевима прикривене куповине /.Уколико лица која се представљају као инспектори одмах не покажу своју легитимацију, сматра се да то лице није у службеном надзору. Ако лица која јесу инспектори, а не желе да се представе,овакво понашање представља и обележје кривичног дела.

Од петка 11. јуна до понедељка 14. јуна контролисано је 798 објекатa, а у надзору је учествовало 64 инспектора.Током надзора противепидемијских мера инспектори нису утврдили неправилности.

Од 19. марта почео је са радом ЦЕНТАР ЗА КОВИД 19 МЕРЕ. Пречишћен текст нове Наредбе о радном времену и просторним ограничењима за време неповољне епидемиолошке ситуације током трајања заразне болести Ковид-19 може се прочитати на сајту Центра за Ковид мере.
Центар се налази на интернет адреси inspektor.gov.rs
Сви заинтересовани могу поставити и питање за сваку недоумицу, а сва питања и одговори биће објављени.

У борби против епидемије поред поштовања епидемијских мера, пресудну улогу игра процес вакцинације грађана, који се спроводи у појачаном интензитету. У свим локалним самоуправама Мачванског управног округа организују се вакцинални пунктови на којима се грађани вакцинишу без претходног пријављивања и у месту становања. Одзив грађана је све већи, што охрабрује,тако да је број вакцинисаних лица у непрекидном порасту.

Вакцинацију као најефикаснију меру у борби са вирусом Ковид 19 промовишу и медији у својим емисијама и свакодневним саопштењима.

Апелује се на све грађане да и надаље поштују наложене епидемијске мере и да се вакцинишу, јер је држава Србија обезбедила довољан број вакцина и могућност избора вакцине. Једино масовном вакцинацијом можемо заштитити наше становништво од вируса Ковид19.

Кабинет начелника
Владана Красавца

Кабинет начелника МУО Владана Красавца

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa