Инфо

19. јун 2021.19. јун 2021.
Pixabay

Pixabay

Без значајног раста камата на кредите

Сада имамо и званично - камате на кредите у Србији не би требало значајније да расту пре 2023. године, најкасније 2024.

Практично сви грађани који имају зајмове у банкама, могу бити мирни још око годину и по дана. Након тога, због најављених дешавања на тржишту новца у свету, треба очекивати и раст камата у Европи, али и у Србији.

Главни разлог за оваква очекивања јесте најновије заседање америчких Федералних Резерви које су јуче значајно подигле инфлациона очекивања, али и најавиле временски оквир у коме ће се кренути са повећањем каматних стопа. Како је оцењено, до повећања камата могло би да дође у 2024. године. Претходно, како су оценили, у 2023, требало би очекивати два повећања.

Преведено на Европу и Србију, то значи да би и европске, али и домаће банке могле да учине исто.

А, све се наиме, врти око Еурибора, камате за који су везани сви домаћи кредити и који је пре десет и више година укупну камату на зајмове у Србији дизао и до 4 процента. У међувремену, Еурибор је почео значајно да пада - у минус је ушао још 2016. године и од тада су нам и камате значајно мање.

О његовом утицају можда најбоље говори следећи пример. Евентуални скок Еурибора на 1,5 процента могао би данашњу рату кредита од 267 евра да повећа на 316 евра, односно 49 евра месечно више.

Такође, данас је камата на стамбене кредите и мања од око 3 одсто, а пре десет година била је и дупло већа. Камата на кеш кредите истовремено је око 10 одсто у просеку, а била је и већа од 15 процената.
Каматица/Блиц

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa