Инфо

19. јун 2021.19. јун 2021.
Pixabay

Pixabay

ММФ потврдио нови аранжан са Србијом

Одбор директора Међународног монетарног фонда (ММФ) потврдио је данас у Вашингтону нови саветодавни аранжман са Србијом, који ће трајати наредних 30 месеци, саопштило је Министарство финансија.

Министар финансија Синиша Мали је рекао да је тај аранжман веома важан јер представља још једну потврду успешне економске политике коју води Србија и одличан је показатељ да јој, упркос кризи која је изазвана пандемијом вируса корона, није потребна финансијска помоћ.

Он је додао да, захваљујући новом аранжману са ММФ-ом који је саветодавног карактера, Србија шаље озбиљну поруку међународној финансијској јавности и као држава добија на кредибилитету.

"Нама новац од те финансијске институције не треба, али нам је потребна сарадња. Осим амбициозног плана структурних реформи, фокус ће бити и на пружању подршке привредном опоравку, очувању макроекономске и финансијске стабилности. То треба да доведе до побољшања животног стандарда, конкурентности и раста српске привреде, још већег броја страних директних инвестиција", рекао је Мали.

Нови програм сарадње Србије са ММФ-ом, Инструмент за координацију политика (Полицy Цоординатион Инструмент - ПЦИ), трајаће од јуна ове године до краја 2023. године.

Министар финансија је нагласио да је аранжман пре свега усмерен на одржавање макроекономске и финансијске стабилности.

"У наредних 30 месеци посебно ћемо се фокусирати на додатне структурне и институционалне реформе, како би се осигурао јачи и интензивнији раст у средњем року, са посебним фокусом на екологију. Подршка привредном опоравку и даље је најважнији приоритет наше економске политике. Настојаћемо да смањимо фискалне трошкове и ризике и према потребама дефинишемо мере за ванредне ситуације", истакао је он.

Објаснио је да је сарадња са ММФ-ом усмерена и на реформу јавних предузећа и Пореске управе.

"Нови аранжман је од посебног значаја када је у питању реформа јавних предузећа и модернизација Пореске управе, јачање наплате прихода и унапређење пословног амбијента. Посебна пажња ће бити посвећена јачању оквира управљања јавних инвестиција. Када је у питању реструктуирање јавних предузећа, првенствени циљ је унапређење ефикасности и ограничавање фискалних трошкова и ризика", навео је Мали.

Оценио је да је унапређње пословног окружења приоритет, због чега се наставља са структурним реформама, јер се тиме подржава раст вођен приватним сектором.

Мали је рекао да је од кључног значаја спровођење мера за сузбијање сиве економије, као и да је у плану и израда свеобухватног плана за зелени раст, како би био подржан економски опоравак и обезбеђен одрживији развој.

"Србија остаје посвећена дефинисаним циљевима у наредном периоду. Помоћ ММФ-а ће свакако бити од велике користи, јер уз добре савете и посвећен рад, једини исход може бити потпун опоравак од кризе изазване вирусом корона у веома кратком временском периоду. Истовремено, рачунамо на стопе раста које ће бити на завидном нивоу, чак и у поређењу са знатно развијенијим земљама Европе. Пут којим смо кренули води нас само ка још већем напретку", оценио је министар финансија.
Агенција Бета

Најновији број

29. јул 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa