Инфо

23. јун 2021.23. јун 2021.
У Осечини јавна расправа на тему изградње трансфер станице

У Осечини јавна расправа на тему изградње трансфер станице

У циљу наставка активности за реализацију Пројекта Регионалне комуналне депоније "Еко Тамнава"д.о.о, у Осечини је у понедељак 21.јуна,одржана јавна расправа, поводом изградње трансфер станице и рециклажног дворишта. Домаћин скупа био је Никола Томић, председник општине Осечина ,са сарадницима.У раду су учествовали начелник Мачванског управног округа Владан Красавац, председници општина Крупањ, Иван Исаиловић,Љубовија Милан Јовановић, Мали Зворник, Зоран Јевтић, председник Скупштине града Лозница Милена Манојловић Кнежевић, директор предузећа,"Еко-Тамнава"д.о.о. Зоран Петровић и представник Института ЦИП као обрађивача, Горица Алексић Милосављевић.

У општини Осечина планирана је изградња трансфер станице и рециклажног дворишта, за комунални отпад са подручја општина Крупањ, Љубовија и Мали Зворник, с тим да се прикупљени отпад неће одлагати у Осечини,већ се планира његов транзит за Регионалну депонију у Убу.
Присутне је у име домаћина поздравио председник општине Никола Томић,након чега се обратио директор Предузећа "Еко-Тамнава" д.о.о. Зоран Петровић, износећи план функционисања Регионалне депоније и начин прикупљања комуналног отпада у општини Осечина.

Представник обрађивача ЦИП, Горица Алексић Милосављевић презентовала је нацрт Стратегије оправданости о придруживању поменутих локалних самоуправа, који се односи на инфраструктурне капацитете управљања отпадом. Основни циљ управљања отпадом јесте заштита и очување животне средине. Присутни су имали прилику да виде илустрацију будуће трансфер станице и рециклажног дворишта, као и видео презентацију сличног постројења у иностранству.

Мештани Осечине, који су узели учешће у јавној расправи, тражили су одговоре о евентуалном штетном утицају трансфер станице и рециклажног дворишта на животну средину. Недвосмислено је наглашено да штетног утицаја нема и да није у питању депонија на коју се одлаже комунални отпад, већ место где ће се вршити селекција прикупљеног комуналног отпада,а потом трансфер на Регионалну депонију "Каленић".

Сви учесници скупа сагласни су да заједно морамо мењати свест о значају заштите човекове животне средине. Примарна селекција комуналног отпада вршиће се у домаћинству и на начин како се то ради у развијеним земљама света. Оваквим поступањем цео Пројекат Регионалне комуналне депоније постиће своју сврху. У наредном периоду радиће се на едукацији становништва и подизању свести о заштити и очувању човекове животне средине,а примењиваће се и санкције за несавесно одлагање отпада.
Кабинет начелника
Владана Красавца

Кабинет начелника МУО Владана Красавца

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa