Инфо

24. јун 2021.24. јун 2021.
Бета

Бета

Малинари љути, у мачванском крају цена до 380 динара, у Ариљу до 250

Произвођаче малина разљитиле су прве откупне цене тог воћа јер се драстично разликују, у мачванско-колубарском крају откуп је почео по ценама од 350 до 380 динара по килограму, док се у ивањичко-ариљском подручју за то воће нуди од 200 до 250 динара за килограм.

Председник Асоцијације произвођача малина и купина Добривоје Радовић рекао је за Бету да је несхватљиво да је толика разлика у цени и да она у малинарском крају буде нижа за 100-130 динара.
"Малина ће ове године због временских непогода бити упола мање и откупна цена не би смела да буде нижа од 320 динара", рекао је Радовић.

Додао је да је малина не би смела да буде јефтинија и због нараслих трошкова и поскупљења свих производа, од робе широке потрошње до оне за специјалне намене међу којима и за пољопривреду.

Он је рекао да произвођачи малина неће дозволити да их "опљачкају" откупљивачи који тврде да не могу да плате малину, а "однекуд добијају паре јер граде луксузне пословне просторе и имају возни парк као милионери".

"Стално нас уцењују и тврде да немају зараду на извозу малина, а прошле године су је откупили по 200 динара, а продавали по 400 динара", рекао је Радовић.

Власник фирме "Задругар" из Љубовије која има хладњачу и откупљује малине рекао је да откупне цене на тржишту малина још нису стабилизоване.

"Очекујем да ће се трајније откупне цене малина формирати за пет-шест дана када почне берба и у брдско-планинском пределу. Ових дана је почела берба у равничарсмом делу Србије, Мачви и Љубовији и пошто су то прве обране малине откупљивачи су почели да се утркују и зато нуде више цене него у ариљском крају", рекао је Милутиновић.

Он је казао да су неке фирме остале дужне да прошле године испоруче уговорену количину па су због тога пожуриле у откупу и зато нуде више цене за прве обране малине у мачванском крају, док су у ариљском крају објављене аконтне цене. То значи да када се цене стабилизују на тржишту, а буду веће од тих аконтних производјачима ће се доплатити разлика.

"За неколико дана видећемо каква је понуда и колико то кошта и колико може да се плати. За произвођаче је најбоље да имају стабилну цену, без ових осцилација. Није спорно да они имају трошкове и да ни једна цена није довољно висока за бербу на оваквим температурама, али са друге стране цене регулише тржиште понуде и тражње", рекао је Милутиновић.

Додао је да се око 70 одсто малина из Србије извезе у европске земље, највише у Немачку, али да се извесна количина прода и на америчком тржишту.

Малина прве класе "роленд", произведен у Србији је према његовим речима, квалитетнија од тог воћа које производи Пољска, која је међу највећим светским произвођачима малина.
Извор: Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa