Инфо

26. јун 2021.26. јун 2021.
фото: Глас Подриња

фото: Глас Подриња

Спој спорта, културе и традиције

Бројне европске и неевропске државе баштине различите форме рвања који су део њиховог културног наслеђа и представљају један од темеља националног бића. Борба за очување и промоцију традиционалних спортова довела је до спајања клубова из неколико држава, међу којима је и Србија, који негују и промовишу традиционалне спортове и кроз мрежу кооперације настао је пројекат ТРАВЕКУ (Коришћење традиционалног рвања као медијума културног туризма и локалног развоја у циљу размене искустава, програма и стратегија промоције).

Током три дана у Шапцу гостују реализатори Пројекта из Грчке и Француске који ће бити гости и на сутрашњим Сеоским играма, где је рвање у коштац једна од дисциплина.

фото: Глас Подриња


Део пројекта од почетка је и шабачки Рвачки клуб "Витез".

-Можемо бити поносни што је један мањи колектив као што је "Витез" окупио госте из Европе и што је препознат као неко ко може да допринесе реализацији пројекта. Кроз семинаре и различите фестивале заједно тежимо да популаризујемо народно рвање и на тај начин упознамо и младе са дисциплином која чува традицију и наслеђе једног народа, а истовремено је рвање у коштац код нас и значајно једноставније, те има могућност да привуче младе, а из те базе би се могао црпети квалитет за олимпијске стилове нашег спорта - рекао је Марко Пановић, некадашњи рвач и садашњи члан Градског већа задужен за спорт после првог састанка реализатора ТРАВЕКУ пројекта приређеног у Градској кући.

Носилац Пројекта је грчки клуб "Диогенес".

- Циљ пројекта је повезивање националних и региналних организација које имају спортску базу, а које су поштоване због свог рада на пољу традиционалних спортова и игара, који ће поделити своја искуства у примени стратегија и програма у овој области са локалним организацијама, са практичним искуством у промоцији традиционалних спортова и игара кроз своје програме и догађаје - навео је Елисијадис Бабис,представник Грчке.

Спорт и култура имају бројне споне које вреди ојачати уверени су гости.

-Повезивањем људи из различитих делова Европе кроз спорт, наше рвање, али и друге традиционалне вештине, омогућује и културну сарадњу. Фестивали традиције имају снагу да уједине људе и приближе културе различитих народа. Кроз овај пројекат ми тежимо управо томе - изјавио је Гиј Жауен, гост из Француске и председник Европске асоцијације за традиционалне спортове и игре

Пријем за званице уприличио је председник Скупштине Града Немања Пајић апострофирајући да је сам пројекат више од спорта.

-Кроз традиције различитих држава пронађене су заједничке тачке које су традиције Европе и пројекти попут овог имају велики културни и туристички потенцијал. Ми смо богати народним вишебојем и мишљења сам да је потребно организовати обједињен Фестивал где би представили све сегменте народне традиције, од спорта, преко народних игара, вештина, народне кухиње. То је некада било оличено у Мишарском вишебоју и трудићемо се да кроз обнову те манифестације промовишемо свима и на тај начин народну традицију нашег поднебља - истакао је председник Скупштине Града Шапца.

У реализацији пројекта учествују партнери клубови из Француске, Грчке, Шпаније и Румуније, а реализација траје годину и по дана.
  • фото: Глас Подриња
  • фото: Глас Подриња
  • фото: Глас Подриња

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa