Инфо

28. јун 2021.28. јун 2021.
Седмични извештај наченика МУО

Седмични извештај наченика МУО

У складу са Одлуком Кризног штаба,Влада Републике Србије донела је дана 16. јуна 2021. године Измене и допуне Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести Ковид 19, Одлуку о престанку Одлуке о одређивању посебних мера заштите становништва од заразне болести на територији града Београда, Наредбу о забрани окупљања у Републици Србији на јавним местима у затвореном и отвореном простору и нову Наредбу министра здравља о радном времену и просторним ограничењима за време неповољне епидемиолошке ситуације током трајања заразне болести Ковид 19, као и њену измену од 17. јуна 2021. године, по којима се и надаље поступа.

Могу радити без ограничења радног времена: апотеке (укључујући ветеринарске и пољопривредне апотеке); бензинске пумпе у обављању делатности продаје горива; трговински, угоститељски и други објекати који врше доставу хране; ординације и лабораторије у којима се пружају медицинске и стоматолошке услуге и ветеринарске ординације и лабораторије и сл. и све радње-објекти у области трговине на мало- трговинске и друге радње, продавнице.

Координисани инспекцијски надзор треба усмерити ка објектима и делатностима које су и у овој актуелној ситуацији препознате као епидемиолошки ризици, и то: угоститељски објекти; окупљања на спортским, културним догађајима, прославама, свадбама, приватним, професионалним, стручним, пословним и едукативним скуповима и сл. и тржни центри и трговински ланци.

С обзиром на врсту окупљања и очекиване ризике по безбедност инспектора односно комуналних милиционара,потребна је континуирана подршка и сарадња са припадницима МУП-а.

И даље се апелује на све наше грађане да се придржавају прописаних мера, а инспекцијске контроле су настављене на подручју Републике Србије и Мачванског управног округа.

Начелник Мачванског управног округа Владан Красавац је у свакодневнoј комуникацији са руководством градова и општина са подручја Управног округа, а у контроле су,на основу дописа Радне групе за сузбијање ширења вируса Ковид 19, од 17. јуна 2021. године, укључени расположиви људски и материјални ресурси.

Извештаји о броју контролисаних субјеката, неправилностима које се током контрола уоче, броју инспектора који је учествовао у надзору и изреченим мерама се свакодневно достављају Мачванском управном округу. Инспектори су током надзора одговорно поступали.

Сваки инспектор у свом инспекцијском надзору дужан је да се надзираном субјекту легитимише,чак и пре него што надзирани субјект затражи /осим у случајевима прикривене куповине /.

Од петка 25. јуна до понедељка 28. јуна контролисано је 692 објектa,а у надзору је учествовало 55 инспектора.Током надзора противепидемијских мера инспектори нису утврдили неправилности.

Према подацима добијеним од Завода за јавно здравље Шабац, за подручје Мачванског управног округа у периоду од 21. до 27. јуна 2021. године, од 458 предатих узорака,позитивних је 14, са 5 контаката.
Од почетка вакцинације до 27. јуна 2021. године 104.170 лица је примило једну дозу вакцине, а ревакцинисано је 96.167 лица.

Од 19. марта почео је са радом ЦЕНТАР ЗА КОВИД 19 МЕРЕ. Центар се налази на интернет адреси inspektor.gov.rs Сви заинтересовани могу поставити и питање за сваку недоумицу, а сва питања и одговори биће објављени.

У борби против епидемије поред поштовања епидемијских мера, пресудну улогу игра процес вакцинације грађана, који се спроводи у појачаном интензитету. У свим локалним самоуправама Мачванског управног округа организују се вакцинални пунктови на којима се грађани вакцинишу без претходног пријављивања и у месту становања. Одзив грађана је све већи, што охрабрује, тако да је број вакцинисаних лица у непрекидном порасту.

Вакцинацију као најефикаснију меру у борби са вирусом Ковид 19 промовишу и медији у својим емисијама и свакодневним саопштењима.

Апелује се на све грађане да и надаље поштују наложене епидемијске мере и да се вакцинишу, јер је држава Србија обезбедила довољан број вакцина и могућност избора вакцине.Једино масовном вакцинацијом можемо заштитити наше становништво од вируса Ковид19. У прилог овој тврдњи су и подаци који се свакодневно презентују посредством медија о смањењу броја нових случајева,броја хоспитализованих и преминулих лица.
Кабинет начелника
Владана Красавца

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa