Инфо

30. јун 2021.30. јун 2021.
Саопштење начелника МУО: Осам деценија од подизања устанка народа Мачве

Саопштење начелника МУО: Осам деценија од подизања устанка народа Мачве

Централна прослава обележавања осам деценија од подизања устанка народа Мачве и оснивања Мачванског партизанског одреда, за Западну Србију, одржана је на Спомен комплексу на Бубањи 29.јуна 2021.године.Генерални покровитељ манифестације"Да рата више не буде"је председник Републике Србије Александар Вучић,а програм су заједнички реализовали Министарство за рад,запошљавање,борачка и социјална питања и СУБНОР Србије.

На данашњи дан, далеке 1941.године Окружни комитет Комунистичке партије Југославије за округ Шабац одржао је партијску конференцију у атару Бубања, село Глушци, на којој је донета одлука о подизању устанка против окупатора и формирању Мачванског партизанског одреда.
Догађају је присуствовао велики број званица, делегације Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Мачванског управног округа,Војске Србије, локалних самоуправа са подручја Управног округа, представници борачких организација и СУБНОР-а из свих крајева Србије,мештани Мачве и представници медија.



Скуп је почео интонирањем химне Републике Србије, „Боже правде“, а потом су положени венци на споменик изгинулим ратницима, носиоцима партизанске споменице од 1941-1945.године. Венце су положили државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Сретен Селаковић, начелник Мачванског управног округа Владан Красавац, заједно са представницима Војске Републике Србије, председник Скупштине општине Богатић Синиша Пузић, помоћник председника општине Богатић Матија Миловановић, заменик градоначелника града Шапца Блажа Кнежевић, председник општине Владимирци Горан Зарић, шеф Кабинета председника општине Љубовија, представници општине Крупањ, ОО СНС Богатић, Месне заједнице Глушци, Задужбинско друштво „Мишар“, Удружење потомака Богатић, представници СУБНОР-а Бајина Башта, Аранђеловац, Ваљево, Петроварадин, Шабац, Лозница, Мартинци, Уб, Лаћарак и Дивош.

У име домаћина,општине Богатић,присутне је поздравио и добродошлицу пожелео председник Скупштине општине Богатић, Синиша Пузић, наглашавајући да се налазимо на месту са кога се распламсао пламен слободе и где се у пуном сјају показала јединствена воља и одлучност, својствена само најхрабријим народима.

„Српски народ је пре тачно осамдесет година у Мачви, Богатићу и на Бубањи у Глушцима рекао историјско „НЕ“ нацизму и фашизму. Једини циљ и покретачка снага нашег напаћеног народа била је борба до потпуног ослобођења од окупатора. Храбри и поносни народ није хтео да буде неми посматрач историје, изабрао је тежи пут, којим не може свако да иде, већ само одабрани. За избор тог пута и поднету жртву никада се не можемо одужити и захвалити. Неговање културе сећања доприноси духовном опстанку и свеопштем напретку српског народа, као и читавог нашег друштва. Изражавам задовољство чињеницом да смо напокон сви заједно постали тога свесни и да смо кренули са обележавањем значајних историјских догађаја и на тај начин сећамо се свих српских жртава датих за слободу“, рекао је у поздравној речи Синиша Пузић.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Сретен Селаковић је између осталог нагласио да данас живимо у слободи и слободарској држави, где свакодневно имамо резултате повећања параметара о бољем животу нашег народа. Зато, треба да се сећамо бораца који су нам извојевали слободу и нека им је вечна слава.

У име Мачванског управног округа присутнима се обратио начелник Владан Красавац речима:

"Уважени гости,драги пријатељи,народе Мачве,

Прошло је осам деценија од доношења историјске одлуке о подизању устанка народа Мачве у Другом светском рату. На данашњи дан, 1941.године Окружни комитет Комунистичке партије Југославије за округ Шабац одржао је окружну партијску конференцију у атару Бубања, село Глушци, на којој је донета одлука о подизању устанка против окупатора и формирању Мачванског партизанског одреда.
Данас смо добили ту част и привилегију да централну свечаност за област Западне Србије прослављамо на Бубањи у општини Богатић.Генерални покровитељ манифестације"Да рата више не буде"је председник Републике Србије Александар Вучић,а програм обележавања ће заједнички реализовати Министарство за рад,запошљавање, борачка и социјална питања, Влада Републике Србије и СУБНОР Србије.

Годишњица коју данас обележавамо и којој сведочимо не сме и не може пасти у заборав, а генерације које долазе морамо подсећати на јунаштво и храброст наших погинулих. Они никада нису питали ни зашта друго нити тражили нешто, већ су давали своје животе за Србију, за нашу слободну Србију...

Зато, данас,овде пред вама, желим да се јуначком народу Мачве захвалим на свему што је дао у Другом светском рату,али и свим ратовима пре и касније. Данас је Србија једно велико градилиште,економско, инфраструктурно, медицинско, војно... Данас градимо бољу Србију и бољу будућност.

Данас показујемо да имамо економску снагу за нове путеве и пруге,болнице и школе,али исто тако да имамо снагу за борбу против вируса Ковид 19 који прети читавом човечанству.Борба за сваки људски живот у којој је Србија показала храброст и истрајност је иста као и борба наших предака овде на Бубањи и читавој Србији.

Зато,нека је вечна слава и хвала жртвама палим у борби за нашу слободу.
Живео народ Мачве и Србије!
Живела Србија!"



На свечаном скупу говорили су и заменик градоначелника града Шапца, Блажа Кнежевић и председник СУБНОР-а Богатић, Миољуб Јосиповић, који је нагласио да су Мачвани одувек били слободарски народ, који је живот давао за слободу и ропство никада није трпео.

Уследио је пригодан културно уметнички програм у коме су учествпвали извођачи Фолклорног ансамбла „Ђидо“, Мушка певачка група из Бадовинаца, чланови Дечијег хора „Дуга“ и вокални солисти Милош Тојић и Петар Илић.
Кабинет начелника
Владана Красавца

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa