Инфо

30. јун 2021.30. јун 2021.
Савет за екологију: Сутра Отворена врата

Савет за екологију: Сутра Отворена врата

Савет за екологију и зелену економију основан је 18. децембра прошле године. Од тада је одржао четири седници и систематски радио на постизању што квалитетнијих услова када је у питању аерозагађење.

- Већ на првој седници одржаној почетком ове године, Савет се одмах ухватио у коштац са, у том тренутку, горућим проблемом загађења ваздуха, који је један од највећих еколошких фактора ризика здравља становништва, јер се не може избећи као што можемо да избегнемо загађену храну и воду бирајући оно што пијемо и једемо, бавећи се здравим стиловима живота. Усвојили смо документ који садржи 32 мере за смањење и спречавање честичног загађења ваздуха у граду Шапцу. Неке од њих су примењене, истако је др Дејан Павловић, градски одборник и члан Савета.

Савет је предложио да се приступи изради плана развоја града Шапца за 2021 – 2030 годину, што је усвојено на седници Скупштине града Шапца, одржаној 25 марта.
- Јуче су одржане седнице радних група које ће разрађивати ту стратегију. Једна од њих је група за екологију и заштиту која ће имплементирати одлуке Савета у план развоја града Шапца за наредни период. Мислим да је то јако битно пошто треба пронаћи равнотежу између привредног развоја и заштите животне средине како би становништво било што здравије. Такође, трудићемо се да усмеримо развој града Шапца у смислу примене циркуларне економије.

Савет је на седницима представио примере циркуларне економије и рад Компаније КОМЕКС, која примењује те принципе, поставио циљеве које ће у овој области моћи да спроводе јавна предузећа града Шапца, као што је комбиновано компостирање зеленог отпада који прикупља ЈКП „Стари град“ и муља из градског Постројења за пречишћавање отпадних вода.

- Постоје и многи други пројекти које привредни субјекти могу да осмисле и да их, у сарадњи са градским јавним предузећима, остваре и донесу добит буџету града Шапца а, самим тим, и грађанима. Успоставићемо сарадњу са Привредним саветом града Шапца јер сам дубоко убеђен да принципи по којима они послују могу да се примене и на јавна предузећа. Као један од малобројних савета који постоје у Србији и још малобројнијих који раде, усмерени смо ка грађанима, поручио је др Павловић.

Сутра ће бити организована друга Отворена врата од 12 часова у Међуопштинском историјском архиву града Шапца, где ће грађани бити у прилици да изнесу своје предлоге, сугестије и примедбе.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa