Инфо

9. јул 2021.9. јул 2021.
фото: Бета

фото: Бета

Зеленовић о позиву министарства: Јавност да пошаље своје примедбе и захтеве о пројекту Рио Тинто

Председник странке Заједно за Србију Небојша Зеленовић поручио је данас да јавност треба да пошаље све примедбе и захтеве о пројекту рудника литијума и бора компаније Рио Тинто у долини Јадра.

Зеленовић, који је и координатор Отворене грађанске платформе Акција, је у писаној изјави навео да је Министарство заштите животне средине "у тишини" објавило позив јавности да достави своје мишљење у року од 15 дана о том пројекту и поручио да је "сад време за акцију".

"Иако се у претходном периоду доста говорило о овом пројекту, ово је прва прилика да се грађани, активисти, стручна јавност и организације директно укључе у доношење одлука у вези са овим пројектом и да својим коментарима укажу на штетност његове реализације и потенцијалне негативне ефекте на животну средину и здравље грађана", казао је Зеленовић.

Додао је да објављивање позива "у тишини", није одлика транспарентности.

"Остављен је минимални законски рок, а позив је објављен у тишини што није одлика компанија које поштују начела транспарентности и укључивања грађана, каквом се представља Рио Тинто", истакао је он.

Министарство заштите животне средине објавило је 5. јула обавештење о поднетом захтеву за одређивање обима и садржаја Студије о процени утицаја на животну средину пројекта подземне експлоатације лежишта литијума и бора "Јадар" и на крају обавештења позвало заинтересовану јавност да у року од 15 дана доставе мишљење.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa