Инфо

21. јул 2021.21. јул 2021.
Киша спасла овогодишњи род кукуруза

Киша спасла овогодишњи род кукуруза

Обилне падавине у скоро свим деловима Србије у неколико последњих дана нису спасиле род кукуруза од суше, али ће зауставити даљу штету, рекао је данас стручњак за ратарство Мирослав Малешевић.

Он је за Бету рекао да је износ укупне штете још тешко проценити, али да је она различита по њивама и зависи у којој је фази суша захватила ту ратарску културу.
"Код кукуруза који због високих температура није могао да буде опрашен остаће само биљна маса без зрна и произвођачи ће моћи да га користе само као зелену масу", рекао је професор Малешевић.

Истакао је да је таквих површина под кукурузом, без рода, око десет одсто од око милион хектара колико је у Србији засејано том културом.

Додао је да су много веће површине под кукурузом који је само делимично оплођен и чији ће принос бити смањен, а на њивама где је оплођен "има наде" да се зрно налије влагом.

Да сада није пала киша, род кукурза би, према његовим речима, био катастрофалан.

Малешевић је рекао да је на око 3.000 хектара семенског кукуруза у Новом Саду око 70-80 одсто наводњавано и да на тим њивама не би требало да буде штете или ће можда бити минимална.

На остатку површина од 20-30 одсто под семенским кукурузом ће, како је рекао, сигурно бити оштећен род због тропских температура и недостака влаге.

Он је рекао да ће цена кукуруза вероватно наставити да расте, подстакнута и смањеном понудом из овогодишњег рода.

Горан Бекавац из Института за ратарство и повртарство из Новог Сада рекао је да је "ова киша злата вредна" и да ће кукуруз који је остао зелен, јер је преживео сушу, дати род, али да је у овом тренутку тешко проценити коначну шету.

Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa