Инфо

27. јул 2021.27. јул 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Конференција Градског одбора Европске зелене партије

Велики број загађивача ваздуха у Шапцу

Загађење ваздуха је било тема конференције Градског одбора Европске зелене партије, одржане данас. Такође је било речи и о мерама које се могу применити да се смањи загађење током грејне сезоне.

-Фабрика "Еликсир" је уграђивала нове филтере и подизала висину димњака, међутим, убрзо по поновном започињању рада грађани су могли да виде да се поново по граду вије бели дим који излази из њиховог димњака. Жалбе добијамо од недеље ујутру. Ми смо одмах реаговали, да би подстакли и друге институције да раде свој посао, па смо то пријавили Републичкој еколошкој инспекцији, рекао је др Дејан Павловић.

Како је објаснио, процедура за пријављивање инспекцији је да прво мора да се обрати Министарству, које затим обавештава локалног еколошког инспекторка који се потом најављује пријављеној компаније и тек онда одлази код њих.

Фото: Глас Подриња


Подсетио је да су пре пар година покренули акцију "За Шабац без смога" која је усмерена првенствено ка индустријским загађивачима у Источној радној зони.

-Грађани су углавном, због дима који је видљив, као извор загађења таргетирали фабрику минералних ђубрива. Међутим, ту постоји и више других постројења која могу испуштати различите хемијске материје у ваздух. Међу њима се истиче фабрика "Аксинта" која производи вештачке смоле и ослобађа суспстанцу стирен. Надам се да ће се ситуације са "Еликсиром", када се ухода постројење, регулисати и да ћемо моћи да се бавимо и другим загађивачима и утичемо на њих да смање загађење, рекао је др Павловић.

Индивидуална ложишта су значајни загађивачи ваздуха. Др Павловић истиче да би бесплантан прикључак на гасовод би омогућио да се мање саговревају угаљ и дрва, а више гас као еколошки прихватљивији, мада је крајњи циљ прелазак на обновљиве изворе енергије.

-Ствари за које смо се залагали да се ураде да би се смањило загађење ваздуха, посебно у току грејне сезоне, а то је да се омогући бесплатан прикључак на топловод и гасовод за сва физичка лица, део од тога је омогућен. Прикључак на топловод је бесплатан, а прикључак на гасовод је јефтинији него што је раније био, али у неким градовима Србије је и јефтинији, тако да постоји простора да он још појефтини, односно да буде бесплатан. На 200 километара гасоводне мреже могуће је прикључити 10.000 домаћинстава, а прикључено је само 3.000, навео је др Павловић.

Истакао је као веома добру одлуку Владе Србије да се помогне домаћинствима слабијег имовног стања да буду енергетски ефикаснија и да је то био један од њихових предлога.

-Извештај Батута за 2019. годину је назначио Шабац као град у коме треба унапредити мониторинг загађујућих материја у ваздуху. Стоји даље наш захтев да се унапреди мрежа мерних станица и да се повећа број загађујућих супстанци које се мере. Према извештају европске агенције за заштиту животне средине ПМ честице су одговорне за око 15.500 смрти у Србији, односно толико људи умре од загађења ваздуха. У ПМ честице спада и било која прашина, а штетан је и полен, посебно амброзије, рекао је др Павловић.

-Заједно са удружењима Подрински антикорупцијску тим и Не дамо Јадар у априлу смо поднели Уставном суду иницијативу да се преиспита уставност Уредбе Владе Републике Србије којом се проглашава просторни план посебне намене Јадар којим је дефинисано како ће изгледати то подручје на ком је планирано отварање рудника литијума компаније "Рио Тинто". Уставни суд се тим поводом још није огласио. Уредба је, на незаконит начин, тај просторни план прогласила као план нижег ранга. На седници Скупштине Град Лознице усваја се просторни план Града који ће бити измењен тако да у себе уврсти оно што се налази у том просторном плану подручја посебне намене. То је преседан да се план вишег ранга усклађује са планом нижег ранга. То је кршење прописа Републике Србије и показатељ да држава не ради у интересу грађана него светске компаније која ће, отварањем рудника, донети уништење целе Западне Србије, а и шире. Ми ћемо се придружити мештанима и у четвртак од 9.00 часова ћемо организовати протест испред Скупштине Града Лознице, рекао је др Дејан Павловић.
Глас Подриња

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa