Инфо

28. јул 2021.28. јул 2021.
"Хепатитис не може да чека"

"Хепатитис не може да чека"

Светски дан хепатитиса обележава се сваке године 28. јула са циљем подизања свести јавности о вирусном хепатитису – инфекцији јетре, која када је хронична, може да изазове тешке болести јетре као и рак јетре. Од 2010. године Светска здравствена организација (СЗО) је одредила 28. јул као дан обележавања борбе против хепатитиса.

Овај дан је одабран у част рођендана нобеловца проф. Блумберга-а, који је открио вирус хепатитиса Б. Тог дана се светска јавност мобилише, са једним циљем да предузме мере и подигне свест о глобалном оптерећењу вирусним хепатитисима, како би смо заједнички олакшали превенцију, дијагнозу и лечење вирусних хепатитисa, али и подигли свест о важности познавања сопственог хепатитис статуса и проширили информације о могућностима и значају лечења. Хронични хепатитис Б и Ц су главни узрок настанка цирозе и рака јетре и најчешћи разлог за трансплантацију јетре у Европи.

Према последњим подацима СЗО, годишње се региструје око 3 милиона нових инфекција проузрокованих вирусом хепатитис Б и Ц чак и у условима тренутне епидемиолошке ситуације проузроковане инфекцијом COVID-19 док сваких 30 секунди једна особа умре од болести које су повезане са хепатитисом.

Светски дан хепатитиса, ове године се обележава под слоганом Светске здравствене организације (СЗО) „Хепатитис не може да чека”, који преноси поруке о важности превенције, тестирања, раног откривања и лечења вирусних хепатитиса, а све у циљу постизања циљева Глобалне здравствене стратегије о вирусним хепатитисима и Глобалних циљева одрживог развоја Уједињених нација, а то је елиминација обољења и смрти од хепатитиса Б и Ц до 2030. године.

Завод за јавно здравље Шабац обавештава све суграђане који су заинтересовани да провере свој статус на хепатитис Б и Ц вирус без упута, да то могу учинити у Центру за контролу и превенцију болести наше установе, у Саветовалишту за ДПСТ (добровољно, поверљиво, саветовање и тестирање), од 28.07. – 06.08.2021. године у периоду од 8-14 часова.
Завод за јавно здравље (фб страна)

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa