Инфо

28. јул 2021.28. јул 2021.
Pixabay

Pixabay

Трећа доза само за одређене групе становништва

Кризни штаб закључио је да трећу дозу вакцине против корона вируса треба да добију особе које имају имунодефицијентна стања и различита хронична обољења, саопштила је након седнице Кризног штаба министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

"Особе које су имале трансплантације, оне на хемодијализи, особе са малигним обољењима које примају имуносупресивне терапије, људи са хроничним обољењима јетре, бубрега и плућа - то су особе код којих је поствакцинални имунитет краћи", рекла је Кисић Тепавчевић.

Навела је да је Кризни штаб закључио да трећу дозу треба да добију шест месеци после примљене друге дозе вакцине.

Додала је да ће се пратити истраживања у свету и на основу њих одлучивати да ли и остале групе људи треба да приме трећу дозу вакцине.

Кисић Тепавчевић је казала да се истраживања о трећој дози вакцине раде свуда у свету и да још нема конзистентних закључака о том питању.

Она је навела да је у Србији обе дозе вакцине примило 2.572.636 особа или 47,6 одсто пунолетних грађана.

Рекла је да је само у 52 локалне самоуправе обухват имунизације виши од 50 одсто, а у осам нижи од 30 одсто.

"Апелујем на све грађане који до сада то нису урадили, да се вакцинишу. Видите да је обухват значајан, међутим то још није довољно да би се спречило ширење болести", казала је Кисић Тепавчевић.

Она је додала да је вакцинисана свака пета особа млађа од 30 година у Србији, да та група раније није била приоритетна али да је дошло време да се тај "најснажинији део популације вакцинише" зато што су значајни преносиоци болести.

Говорећи о предстојећој школској години, она је рекла да ће одлука о томе како ће почети школска година бити донета у недељи пре 1. септембра а да ће "начин одвијања наставе зависити од епидемиолошке ситуације непосредно пре тога".

На питање да ли се планира увођење санкција или ограничења за невакцинисане она је одговорила да се "прича о потенцијалним санкцијама увек сведе на чињеницу да нема горе казне од оне да се разболимо или да пренесемо инфекцију на неког из најближег окружења".

"Вакцинација је лична одговорност и заштита", рекла је Кисић Тепавчевић.
Агенција Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa