Инфо

29. јул 2021.29. јул 2021.
Beta

Beta

Скупштина Лознице усвојила Просторни план са рудником литијума, одборнике испратила полиција

Predsednica Udruženja "Zaštitimo Jadar i Radjevinu", Marija Alimpić, rekla je danas da su, uprkos protestu ekoloških udruženja i gradjana, odbornici Skupštine Loznice danas većinom glasova usvojili Prostorni plan opštine u koji je prvi put unet planirani rudnik litijuma, a odbornike je po završetku glasanja iz zgrade izveo kordon policije sa sve štitnicima.

Ona je rekla da je zvanično saopšteno da je od 59 odbornika 41 glasao za Prostorni plan u koji je ucrtan sporni rudnik koji planira da otvori britansko-australijska kompanija Rio Tinto, a da je 18 odbornika bilo uzdržano.


"Skupština je saopštila da je 18 odbornika bilo uzdržano, a kada su izašli sa sednice neki od njih su rekli da je šestoro odbornika glasalo protiv Prostornog plana sa predvidjenim rudnikom litijuma", rekla je Alimpić.

Ekološki pokreti su danas protestovali ispred Skupštine Loznice i tražili od odbornika da ne glasaju za taj Prostorni plan zbog opasnosti od rudnika po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Alimpić je rekla da je usvojeni Prostorni plan sa planiranim rudnikom "nevažeći dokument".

Rekla je da su ga odbornici Srpske napredne stranke (SNS) koji čine većinu sastava lozničke Skupštine, usvojili jer je pre dva dana Vlada Srbije najavila izmenu Prostornog plana posebne namene koji je sačinjen prošle godine "i pre no što je gotova Studija o uticaju rudnika litijuma na životnu sredinu što je protivzakonito i zbog čega će se menjati", podvukla je Alimpić.

"Nećemo prestati da se borimo protiv otvaranja rudnika u našoj opštini i pokretaćemo pitanje krivične odgovornosti za sve nezakonito izdate dozvole", rekla je Alimpić.

Odbornici su oko 16 časova napustili zgradu Skupštine uz pratnju kordona policije koja je bila opremljena i štitovima kako bi ih sačuvali od gnevnih gradjana Loznice i Srbije koji su se tu okupili.

Beta

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa