Инфо

31. јул 2021.31. јул 2021.
Канцеларија: Нове услуге на сајту еУправе

Канцеларија: Нове услуге на сајту еУправе

На Порталу еУправа доступне су нове услуге и то Уверења о вођењу кривичног поступка за физичка и правна лица, као и издавање Уверења из казнене евиденције правних лица, саопштено је данас из Канцеларије за информационе технологије и еУправу Владе Србије.

"Омогућавање електронских услуга еУверења је важан корак у растерећењу већ преоптерећених судова и утичу на смањење гужви на шалтерима. Судови ће моћи време које уштеде захваљујући овим услугама да искористе за ефикасније решавање предмета и судских спорова", наводи се у саопштењу.

Током представљања нове услуге - еУверења, у Другом основном суду у Београду, премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да дигитализација јавне управе представља ефикасан начин у борби против корупције и њене трансформације у економичан и транспарентан сервис грађана, а заједно са владавином права то је и један од приоритета Владе.

"То је такође у складу и са бројним активностима у оквиру поглавља 23, као и раду на имплементацији Стратегије развоја правосудја 2020-2025. Управо услуге електронске управе нам омогућавају јачање правне сигурности кроз транспарентност сваке процедуре која се одвија на електронски начин", рекла је она.

Директор Канцеларије за еУправу Михаило Јовановић казао је да од данас, грађани и компаније против којих се не води кривични поступак неће више морати да посећују три различита шалтера судова да би добили ова уверења, него ће моћи на Порталу еУправа да их наруче и да их добију или у еСандуче или поштом на своју адресу.

"Ове услуге представљају још један пример у којој јавна управа излази у сусрет градјанима, бори се против препрека и труди да буде иновативна, бржа и прилагодљива. Електронска уверења о водјењу кривичног поступка и електронска уверења из казнене евиденције правних лица представљају најсофистицираније услуге еУправе јер грађани завршавају све послове са судовима путем интернета", рекао је Јовановић.

Уверење о вођењу кривичног поступка представља документ којим се доказује да се против градјана води или не води кривични поступак и истрага пред основним, вишим судовима и јавним тужилаштвима, посебним одељењима за организовани криминал, Одељењем за ратне злочине и посебним одељењима за сузбијање корупције.

"Да би се поднео захтев довољно је да грађанин буде регистрован корисник Портала еУправа и да је пријављен корисничким именом и лозинком, као и да након подношења захтева електронски плати таксу на основу налога за уплату који ће се генерисати из система са јединственим позивом на број, а постоји и опција ослобађања плаћања уколико на исту остварујете право", пише у саопштењу.

Након што уплата буде евидентирана, захтев се шаље надлежном суду који има рок од осам дана да одговори на захтев.

"Сва уверења се шаљу у еСандуче, а уколико је грађанин на форми захтева означио да жели и шампани примерак уверења, исти може да преузме у надлежном суду. Грађанин се о свакој промени статуса свог захтева обавештем путем смс-а и/или имејла", додаје се у саопштењу.
Бета

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa