Инфо

3. август 2021.3. авг 2021.
Културни центар

Културни центар

Марији Кртинић Вецков награда „Лаза К. Лазаревић“

Марија Кртинић Вецков, овогодишња је добитница награде „Лаза К. Лазаревић“ за најбољу необјављену причу на српском језику „Успомена из Сокобање“ коју додељује Културни центар Шабац. Жири у саставу: Лејла Каламујић, проф. др Владислава Гордић Петковићи и мр Катарина Јанковић Поповић једногласно је донео одлуку o лауреату.

Kaко је наведено у образложењу жирија, у конкуренцији од 85 пристиглих прозних целина уочена је склоност ка драматизацији свакодневице у урбаној и руралној средини.

-Доминирају интимистичке приче у којима се преиспитују кризна раздобља и сложене емотивне и егзистенцијалне ситуације у животима младих и средовечних жена и мушкараца, а жанровски конципираних прича и књижевног приповедања заснованог на историји и фактографији било је неупоредиво мање него ранијих година - наводи стружни жири.

Због инвентивности и стваралачке зрелости, жири награде „Лаза K. Лазаревић“ похваљује приче које су се нашле у најужем избору: „Kао што је Ана певала“ Дамира Недића из Kрагујевца (шифра „Искра и Слобода“), „Шлепер“ Душана Рајковића из Зрењанина (шифра „Шлепер 1“), „Kућа“ Оливере Митић из Смедерева (шифра „78998“) и „Заједно“ Јоване Ребе из Сремских Kарловаца (шифра „Kлеа“).

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa