Инфо

4. август 2021.4. авг 2021.
фото: Бета

фото: Бета

Обележава се годишњица прогона Срба из РСК у хрватској акцији Олуја

Годишњица прогона најмање 200.000 Срба из тадашње Републике Српске Крајине у хрватској акцији "Олуја" биће обележена данас парастосом и полагањем венаца и цвећа на споменик погинулима у Београду а централна манифестација биће одржана у земунском насељу Бусије, у којем углавном живе избеглице из Хрватске и БиХ.

Како је најављено, на том скупу поводом Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у "Олуји" присуствоваће и председник Србије Александар Вучић, као и други високи државни званичници.

Скуп почиње у 19.30.

Пре тога, у Цркви светог Марка у Београду удружења "Координација" и "Завичај" организоваће парастос погинулим Србима а након парастоса положиће венац на споменик у Ташмајданском парку.

Удружење породица несталих и погинулих "Суза" одржаће конференцију за новинаре под називом "Олуја - некажњени злочин", на којој ће бити речи о проблему несталих који и даље оптерећује породице које не знају судбину својих најмилијих.

Хрватска војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године нападом хрватских снага на тадашњу Републику Српску Крајину.

У тој акцији протерано је између 200.000 и 250.000 Срба а убијено је или нестало више од 2.000 људи.

Међу жртвама те акције хрватске војске и полиције су 553 жене, а 80 одсто њих је било старије од 60 година.

У српској јавности о тој акцији се говори као о највећем етничком чишћењу на територији Европе након Другог светског рата.

Комесаријат за избеглице и миграције оценио је да је "Олуја" један од "најтежих и најтужнијих дана за српски народ" и дан за туговање за погинулима, као и за још 770 људи којима се и данас не зна гроб.

Документационо-информациони центар "Веритас" подсетио је, поводом годишњице "Олује", да су судови у Хрватској за злочине у тој акцији правоснажно осудили само једну особу, и то Албанца, док је у БиХ осуђен један припадник 5. корпуса Армије БиХ за ратни злочин над четворицом припадника Српске војске Крајине.

Оцењује се и да се обележавање годишњице Олује у Хрватској "из године у годину претвара у величање усташтва и изливе мржње према Србима".

Веритас подсећа да се за злочине над Србима у Олуји судило и тројици хрватских генерала пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију.

"Претресно веће је једногласно закључило да су двојица од тројице оптужених генерала били учесници удруженог злочиначког подухвата, чија је заједничка сврха била трајно уклањање српских цивила из Крајине силом или претњом силом, и осудило их на дугогодишње казне затвора, али је Жалбено веће поништило првостепену пресуду и ослободило оптужене генерале по свим тачкама оптужбе", подсетио је Веритас.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa