Инфо

4. август 2021.4. авг 2021.
Фото: Глас Подриња / Гордана Ступар

Фото: Глас Подриња / Гордана Ступар

Домаћи сиреви из Поцерског Причиновића

Храна за здравље и душу Гордане Ступар: Сир у вину

Сир у вину, са кајсијама, орахом, алевом паприком, у маслиновом уљу, крем сир са зачинима. Домаћи производи спремљени уз много љубави. Здрава храна извор виталности. Посвећеност и преданост.
Породица подршка и највећа радост
Врхунским хедонизмом сматра се чаша вина уз сир. Ако имате среће да то буде и производ домаће радиности, онда можете да се препустите авантури укуса у потпуности и уживате у сваком залогају. Да ли сте некада пробали сир који је дозрео у вину (винској комини)? Уколико нисте имали прилику да дегустирате „пијани“ сир време је да свом непцу приуштите рапсодију укуса. Не, не морате ићи чак до Италије, регије Венето, где је овај деликатес случајно настао када су мештани драгоцене котуре сира крили током рата у вину. Довољно је да посетите породицу Ступар у Поцерском Причиновићу.

Сир тражи мир и тишину


Вредна, сналажљива Гордана Ступар покретач је и реализатор бројних идеја у свом домаћинству. Козји сир у вину само је део деликатеса које вешто прави, а баш као што је и најавила приредила нам је гастрономску авантуру за сва чула. Ароматично, несвакидашње, домаће био би најпрецизнији опис сирева из радионице наше саговорнице.

-Све што направим је пре свега за потребе породице, а оно што остане иде у продају. Најважније ми је да све буде природно, домаће. Храна не мора да буде једнолична, нити да има увек исти укус. Природа нам је све дала, а на нама је да те благодети искористимо на прави начин - каже Гордана о деликатесима. Признаје да није имала амбицију да узгаја козе и од њиховог млека производе, али живот је наметнуо другачији пут.

Фото: Глас Подриња/Козе су осетљиве животиње, траже да све буде чисто, уредно.


-Прву козу сам сам купила када је мајка имала проблема са здрављем. Била нам је потребна сурутка, а како није било лако доћи до ње, одлучила сам да је сама правим. У том периоду сам увидела значај здраве хране, припреме. Морам да признам да сам и различите семинаре похађала - истиче вредна домаћица док нам појашњава део процеса прављења сира. Неки детаљи, ипак остају мале тајне великих мајстора.

-Сир тражи мир и тишину, време. Не можете убрзати процес његовог зрења, ако желите да то буде природно и у потпуности домаћи производ. Због тога не идемо на количину. Основа је иста, а остало је „игра“ и надоградња. Можда је и кључни састојак то што волим то да радим, једноставније речено љубав.

Деликатеси на менију


Сир у вину, са кајсијама, орахом, алевом паприком, у маслиновом уљу део је понуде породице Ступар. Посебно је тражен крем сир са различитим зачинима. Како Гордана истиче веома је популаран, посебно у Београдским пабовима, јер се идеално комбинује са занатским (крафт) пивом. Оно што јој тренутно представља потешкоћу је однос понуде и потражње.

-Како све радим сама не могу довољно да произведем сира. Желим да повећам број коза, само што је то велика обавеза. Деца помажу, али због обавеза на радним местима не могу да буду 24/7 ангажована. Тренутно имам 14 коза, јарића. Оне су осетљиве животиње, траже да све буде чисто, уредно. Свака промена се одрази на квалитет млека, а затим и квалитет сира, јогурта. Пратимо годишња доба, време сазревања плодова, тако да је тренутно „несташица“ сирева због јарића, али како се јесен ближи тако ћемо наставити са прављењем димљеног сира и оног у винској комини, али и других комбинација.

Фото: Глас Подриња/Сир у вину, са кајсијама, орахом, алевом паприком, у маслиновом уљу, крем сир са зачинима


Само домаћи производи


Домаћинство Ступар се труди да производња буде самоодржива и да све што користе долази из познатих извора и њиховог газдинства.

-Важно ми је да козе саме себе „хране“, да немамо додатних трошкова када је њихова исхрана у питању. Не дајемо им концентрат и сигурно то утиче на све што радимо. Имамо и пластеник за поврће, те смо веома ангажовани. Било би идеално да дан траје дуже.

Баш као што смо у уводним редовима поменули, није увек неопходно путовање у далеке и егзотичне земље како бисте уживали у благодетима природе и здраве хране. Гордана тврди да је Србија више него погодна за производњу квалитетних намирница и идеална за гастрономију. Иако је рођена и одрасла у Немачкој одувек је желела да се врати у „своју Југославију“. Необичан породични пут, могао би бити повод за неку другу причу, о борби, опстанку на нашим просторима, а све стаје у реченицу „радујте се се сваком дану“.

-Живот зна да буде тежак, пун изазова, препрека, али је леп. Треба уживати у сваком моменту. Тешки тренуци дођу, прођу, а оне лепе треба заувек сачувати и радовати се сваком дану. Срећа је у породици, њиховом успеху, здрављу и слози. Много тога смо преживели, али се фокусирамо на позитивне ствари. Имамо планове, а о томе када дође време - закључила је Гордана.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa