Инфо

20. август 2021.20. авг 2021.
Снови о још једној медаљи (Митар Паликућа после бронзе у Рио де Жанеиру фото: Илија Ђурашиновић)

Снови о још једној медаљи (Митар Паликућа после бронзе у Рио де Жанеиру фото: Илија Ђурашиновић)

Митар у походу на медаљу

После Олимпијских игара, као и увек, следе Параолимпијске, у истом граду. Јапанска престоница је добила прелазну оцену за организацију прве манифестације, а сада је време да демонстрира умешност и у координацији параолимпијаца, међу којима је и један, свима добро знан шабачки спортиста.

Наш стонотенисер Митар Паликућа обезбедио је још раније, високим пласманом на светској ранг листи, пласман на ПОИ, што је његово друго узастопно учешће на највећој смотри, а у Јапан је отпутовао са жељом, циљем и сном да бар понови резултат из Рио де Жанеира када се окитио бронзаном медаљом у појединачној конкуренцији.

Припреме у специфичним околностима (фото: сајт клуба "Спин")


-Колико смо могли, одлично смо се припремили. Више од годину дана није било великих званичних такмичења. Успели смо да наступимо на камповима у Чешкој и Пољској, још једном турниру и надам се да смо спремни. Трудићу се, као и сви, да остварим што боље резултате и надам се медаљи, иако су услови другачији - рекао је Паликућа.

Отварање Игара је у уторак, 24. августа, а такмичења у стоном тенису у класи где се надмеће и наш суграђанин почињу дан касније. Сви учесници су подељени у четири квалификационе групе, потом следи четвртфинале, полуфинале и финале.

Врхунац каријере у Бразилу (фото: РТС)


Стонотениска репрезенација је једна од узданица наше параолимпијске експедиције, а из Бразила је донела четири одличја.

Ригорозне мере



За параолимпијце су предвиђене једнако ригорозне мере домаћина као и за олимпијце. У Токио иду само спортисти са негативним тестом на Ковид 19, потом их очекује редовно тестирање током Игара, забрањено је присуство публике на догађајима, није допуштено да бодре своје такмичаре са трибина ни чланови из тима.
Сви спортисти најкасније два дана по завршетку свог наступа морају да напусте Јапан.

Врло ригорозне мере за све учеснике (фото: 072info)


Од 24. августа до 5. септембра наступиће 4.400 параолимпијаца који ће се надметати у 22 спорта (540 догађаја). Србију ће представљати 17 спортиста у шест дисциплина обухваћених програмом Игара (атлетика, бициклизам, паратриатлон, стрељаштво, стони тенис).


"Одузет" Лондон

Митру Паликући су ово друге Параолимпијске игре, а изборио је пласман први пут још 2012. за ПОИ у Лондону. Ипак, онда је био 12 на ранг листи, што је домаћин искористио да додели спцијалну позивницу свом такмичару ван првих 12 који по пропозицијама имају право наступа и то је аутоматски значило да Паликућа неће путовати у Лондон.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa