Инфо

29. август 2021.29. авг 2021.
Фото: Бета

Фото: Бета

Дојче веле: Шта ће немачка канцеларка Ангела Меркел радити у пензији

Немачки канцелар Ангела Меркел после 16 година на тој функцији ускоро иде у политичку пензију, сваког месеца добијаће око 15.000 евра и имаће много слободног времена, осим ако се не баци на нову каријеру, пише данас Дојче веле.

За мање од месец дана биће одржани парламентарни избори, али за Ангелу Меркел политичка каријера неће бити готова у вечерњим сатима тог дана, након што се објаве први резултати, јер она наставља да води послове све до формирања нове владе.

Ангела Меркел је током недавне посете Вашингтону рекла да ће се најпре одморити и да неће прихватати никакве позиве. "Мислим да ће ми се то јако свидети", рекла је она.

Шаљиво је рекла да ће покушати да мало чита. "Можда ћу покушати да мало читам, и онда ће ми капци пасти од умора, па ћу мало одспавати", рекла је она.

Меркелова је прославила 67. рођендан у јулу, што је ионако време за пензију. За разлику од бројних пензионера у Немачкој, она неће имати финансијских брига. Као канцеларка месечно зарађује 25.000 евра, а добија и више од 10.000 евра на име мандата посланице.

Кад престане да ради, најпре ће три месеца примати пуну плату, а онда највише 21 месец половину те своте.

Што се тиче висине пензије, надлежне службе ће у обзир узети разне активности као канцеларке, министарке, посланице, а тај дуги стаж у политици би требало да јој обезбеди одличну пензију од око 15.000 евра месечно.

Осим тога, до краја живота има право на службено возило са возачем и лично обезбеђење.

У просторијама Бундестага ће добити и једну канцеларију, порески обвезници ће финансирати и шефа те канцеларије, двоје запослених и једно асистентско место. То је традиција у Немачкој, оно на што законски имају право бивши шефови владе.

Бивши чланови владе су законски обавезани на дискрецију. Али чак и ако около не смеју да причају о поверљивим стварима, они су итекако радо виђени у корпорацијама. На пример као саветници, а и због одличних политичких контаката.

Планира ли Ангела Меркел да преузме неки нови посао, или неку почасну, волонтерску дужност, за сада о томе ништа није рекла.

Вероватно ће још неко време остати у Берлину. Њен супруг, професор квантне механике Јоахим Зауер још не размишља о пензији.

На берлинском Универзитету Хумболт он има статус професора емеритуса, али је 72-годишњак продужио уговор на позицији старијег истраживача, али само до 2022. године, додаје "DW".
Извор: Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa