Инфо

1. септембар 2021.1. сеп 2021.
Фото ОШ Мића Станојловић Коцељева

Фото ОШ Мића Станојловић Коцељева

Данас почиње школска година: Ђаци углавном у клупама, уз звонце и државна химна

Школска година почеће данас са ђацима у клупи и непосредним предавањем градива, у највећем броју школа. Први пут је предвиђено и интонирање државне химне.
Модел наставе одређен је у складу са епидемиолошком ситуацијом у локалним срединама "по системе боја на семафору" - црвене, зелене и жуте, тако да је, у зависност од ње, предвиђен евентуални прелазак школе из једне у другу.


Онлајн настава је у средњој школи у Тутину, док је у 15 општина и градова по комбинованом моделу. Места где је комбиновани модел су Нови Пазар, Прешево, Кладово, Петровац на Млави, Нова Варош, Прибој, Ужице, Ваљево, Деспотовац, Јагодина, Параћин, Свилајнац, Рековац, Ћуприја и Бојник.

Стручни тим састављен од представника "Батута" и министарства просвете науке и технолошког развоја опредељиваће која локална самоуправа ће, а тиме и школа, припасти којој зони, у зависности од епидемиолошке ситуацији у општој популацији.

Како је објашњено, тамо где је непосредна настава, ученици морају да носе маске приликом уласка у школу све док дођу у своје клупе, али и у моментима кад причају у разреду.

"У својој клупи, све док причају са другарима такође носе маске. Оног момента кад час почне и дете ћути може да скине маску и одложи је. Кад га прозову да одговара или кад жели да прича с неким, тада мора да стави маску. Оног момента кад се заврши час и устаје са столице, ставља маску", навео је епидемиолог Предраг Кон.

На школском одмору у отвореном дворишту, могу да буду без маске али да воде рачуна да нису јако збијени, у супротном треба да их носе.

Уколико једно дете буде позитивно иде у карантин и на онлајн наставу, док остала морају да носе маску, ако су два детета позитивна – онда читаво одељење иде 10 дана на онлајн наставу, али не као претходне школске године на две недеље.

Министар Бранко Ружић је рекао да је вакцинисано око 52 одсто просветних радника, што не одудара од опште популације, али није довољно.

Наставник, који је вакцинисан није у обавези да носи маску, осим кад приђе ученику на метар и по раздаљине, док невакцинисани морају да је носе све време.


Извор Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa