Инфо

5. септембар 2021.5. сеп 2021.
Кабинет начелника МУО

Кабинет начелника МУО

Саопштење начелника МУО: Обележена 107. годишњица "Ноћне крваве битке на Дрини"

У склопу обележавња 107. годишњице "Ноћне крваве битке на Дрини" у Бадовинцима, у суботу 04. септембра у Свечаној сали општине Богатић уручене су Благодарнице заслужним колективима и појединцима за допринос чувању од заборава битке која је сачувала народ Мачве у Првом светском рату. Организатори свечаности су Удружење за неговање традиција ослободилачких ратова 1912-20. године Богатић и представници потомака ратника IIТопличког гвозденог пука "Књаз Михаило".

Благослов скупу дао је свештеник бадовничке цркве, протојереј Горан Јовић, након чега је присутне госте и добитнике Благодарница у име општине Богатић поздравио и добродошлицу пожелео председник Милан Дамњановић. Наглашавајући захвалност Топличанима, који су бранили и одбранили Мачву и извојевали велику победу у Првом светском рату истакао је да ће Општина Богатић и надаље обележавати значајне датуме и догађаје из наше славне прошлости. Обновиће се и обележја која сведоче о биткама и страдању нашег народа, која ћемо оставити у аманет младим генерацијама, рекао је између осталог председник Милан Дамњановић.

О значају историјских веза II Топличког гвозденог пука и VI Мачванског пука говорио је помоћник председника општине Матија Миловановић.

У уметничком делу програма учествовали су Певачка група"Дрина" из Бадовинаца извођењем песме посвећене овом историјском догађају и Драгољуб Бата Цветуљски песмом написаном за ову прилику.

Потомак ратника, Топличанин Зоран Ђорђевић подсетио је присутне о почетку изградње Спомен обележја Гвозденог крста Гвозденом пуку, на Лиманској ади месту на коме се битка одиграла.

"На Крсну славу 2 Топликог Гвозденог пука „Књаз Михаило“, потомци Косаничког батаљона донели су одлуку да се дарују заслужни потомци ратника и пријатељи Топличана,браћа Мачвани, у знак вечне захвалности што су од заборава отргли велики историски догађај, победу извојевану у Првом рату у Мачви,на обали реке Дрине на Лиманској ади у Бадовинцима. Енузијазмом и патриотизмом који су за дивљење и поштовање, изграђено је Спомен обележје на месту где се 08. септембра далеке 1914. године одиграла пресудна битка за одбрану Србије и Мачве од надмоћнијег непријатеља,а народ Мачве сачуван од истребљења.Овај догађај послужио је као инспирација да се компонује Химна"Марш на Дрину",химна јуначке војске храброг српског народа. Спомен крст на Дрини изграђен је 30.августа 2019. године на дан када су Топличани стигли у Бадовинце да бране границе своје државе.Симбол је братске љубави и слоге Мачве и Топлице у најтежим временима када се крвљу и животима бранила и стварала Србија.
Више од једног века,овај догађај био је прекривен велом заборава,а први пут је обележен 2019.године, на 105. годишњицу славне битке", рекао је у свом обраћању Зоран Ђорђевић.

Благодарнице заслужним појединцима и институцијама уручили су представници , пријатељи и поштоваоци потомака Гвозденог пука из Мачванског округа, Општине Богатић, и Топлице: председник општине Богатић Милан Дамњановић, представник потомака ратника Зоран Ђорђевић и историчар и писац Драган Јосиповић из Богатића

Обележавање 107. годишњице Битке на Дрини одржаће се 08. септембра на Лиманској ади у Бадовинцима испред Спомен обележја, којом приликом ће бити уручене Благодарнице заслужним Топличанима.
Кабинет начелника
Владана Красавца





Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa