Инфо

5. септембар 2021.5. сеп 2021.
Фото: Глас Подриња / Пријем градоначелника Шапца за представнике Јеврејке општине Београд и Панчево

Фото: Глас Подриња / Пријем градоначелника Шапца за представнике Јеврејке општине Београд и Панчево

Европски дан јеврејске културе: Шабац чува сећање

У оквиру обележавања Еропског дана јеврејске културе, градоначелник Шапца др Александар Пајић у Дуњића кући угостио је представнике Јеврејске општине Београд и Панчево, Јеврејског историјског музеја Београд где су разговарали о значају културе сећања и повезности српског и јеврејског народа кроз историју.

-Велико је задовољство што су јеврејске заједнице из Београда и Панчева на данашњи дан наши гости. Важно је да негујемо сећање на догађаје од пре 80 година када је тадашњи градоначелник др Миодраг Петровић са својим суграђанима показао велику емпатију према јеврејском народу који је био део Кладовског транспорта. Тада је град Шабац под своје окриље примио 1200 Јевреја где су боравили све до окупације када су окупатори и немчке трупе које су ушле у Шабац покзале бруталност и велики број њих је страдао. У знак сећања на Крвави марш током септембра и октобра одећемо почаст страдалима, јер желимо да наставимо са културом сећања и прикажемо генрацијама које стасавају да су праве вредности увек важне. Емпатија, сарадња између народа и култура је оно што нас све зближава. Сигуран сам да град ће Шабац наставити са са традицијом коју ће прености на будуће нараштаје – закључио је градоначелник Пајић.

Култура сећања у Шапцу


Иако Шабац нема активну јеврејску заједницу, град је у прошлости био привремени и трајни дом бројних припадника Мојсијеве вере који су оставили неизбрисив траг у историји, култури и другим важним сегментима друштвено-политичког живота.

-Сарадња са градом је дуготрајна, јер у граду имамо пријатеље са којима чувамо сећање на Јевреје који су живели у Шапцу и пре рата, али и у тешким временима. Култура сећања је веома важан елемент у нашем националном бићу, а чини се да то овај град чини на прави начин, те увек радо долазимо. Због тога имам обичај да кажем „Шабац има Јевреје, јер долазимо у град и када није 5. септембар“. На овај начин сећање увек живи – рекао је Давор Салом члан већа Јеврејске општине Београд.
Фото: Глас Подриња/ градоначелник Шапца др Александар Пајић и члан Већа Јеврејске општине Београд Давор Салом

Европски дан јеврејске културе


Након пријема у Градској кући гости и представници града обишли су значајна места за историју Јеврејског народа у Шапцу, а за вечерас планирано је отварање поставке "Јевреји Србије, официри Краљевине Југославије у Културном центру од 18 часова, а након изложбе биће одржан и концерт Јеврејске музике у башти поменуте установе културе од 19 часова.
  • Фото: Глас Подриња /Град Шабац негује културу сећања

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa