Инфо

8. септембар 2021.8. сеп 2021.
Фото: pixabay

Фото: pixabay

Пацијенти у Србији недовољно информисани о начинима лечења

Удружење пацијената Србије (УПС) данас је указало да лекари углавном немају довољно времена како би се посветили пацијентима и пружили им адекватне информације о лечењу.

То је показало истраживање о информисаности пацијената о условима и могућностима лечења у Србији, навели су представници Удружења на конференцији за новинаре.

Истакли су да је извор информисања пацијената о доступности терапија у 17,9 одсто случајева интернет, али да и даље највише поверења имају у лекаре.


На конференцији је речено да је 33,2 одсто испитаника делимично упознато са својим правима као пацијента, као и да 23,4 одсто њих верује удружењима, што је већи проценат у односу на оне који имају највише поверење у лекаре када су права пацијената у питању.

Председник УПС Саво Пилиповић рекао је да лекари немају довољно времена да разговарају са пацијентима, што за последицу има то да се они често информишу преко интернета или других извора који нису довољно поуздани.

"Морамо да радимо на томе да лекари добију више времена да раде са пацијентима. Лекари имају превише административних послова које морају да обаве, што им одузима време које би посветили информисању пацијената", истакао је Пилиповић.

Дерматовенеролог и чланица УПС Лидија Кандолф Секуловић навела је да је повећање броја лекара и здравстених радника веома важно како би се побољшала здравствена заштита и информисање пацијената.

"Треба радити и на подсећању лакара да је наша законска обавеза да дамо све информације пацијентима о начинима лечења болести", рекла је она.

Кандолф Секуловић је додала да се начини лечења убрзано мењају и унапредјују, као и да постоји брз развој лекова и процедура лечења, а то знање треба континуирано унапређивати, како би лекари били у току.

Један од резултата истраживања је и да лекари често не информишу пацијенте о иновативним терапијама које су им доступне.


Весна Вуковић из Републичког фонда за здравствено осигурање казала је да доступност иновативних терапија у Србији јесте лошија у односу на земље региона, али да се у наредном периоду очекују бољи резултати на чему се интензивно ради.

"У последње три године је на листу лекова стављено више од 50 нових иновативних лекова, а само прошле године 16. Охрабрује чињеница да пацијенти највише верују лекарима када су у питању лекови и терапије, они су ти који су препознати као неко ко даје најпоузданије информације", закључила је Вуковић.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa