Инфо

10. септембар 2021.10. сеп 2021.
Фото: Глас Подриња / Жетва пшенице

Фото: Глас Подриња / Жетва пшенице

Мачвани жању губитке

Ако је судити по првим откосима пожњевене соје у Мачви, ова јесен биће јесен увелих плодова, лошијих и неквалитетнијих приноса.Дуготрајна летошња суша, нема сумње узела је свој данак и приноси су нижи од очекиваних за 30 до 70 одсто, а на неким њивама се не исплати да комбајни улазе у њих, тако да овдашњи ратари с правом сушу проглашавају елементарном непогодом. Тврде да су у обраду њива и примену агротехничких мера уложили доста рада и новца, очекујући какву-такву зараду, која је нажалост изостала, а многи ће морати и да доплаћују вршиоцима услуга и продавцима од којих су, најчешће уговором преузели робу.

Иван Вешић, угледни домаћин и искусни комбајнер из Мачванског Метковића каже да се на њивама комбајн често не види од огромне прашине.

- Соја је скоро "изгорела", зрно свело, приноси мизерни, а већ сада је приметно да ће тако бити и са кукурузом који и у овом крају заузима највеће површине, тврди он, а са тим се слажу и сви други ратари са којима смо развоварали истичући да жању губитке.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa