Инфо

11. септембар 2021.11. сеп 2021.
СПЦ: Данас је Усековање Св. Јована Крститеља

СПЦ: Данас је Усековање Св. Јована Крститеља

Српска православна црква обележава данас успомену на смрт пророка и претече, светог Јована Крститеља. Обележава се као дан када је освећена црква коју су на гробу светог Јована Претече подигли цар Константин и царица Јелена.

Данас се подсећа на страдање светог Јована, коме је, по наређењу Ирода Антипе, глава одсечена ("усекована") и на тањиру донета пред његову пасторку, играчицу Салому због чега се празник назива "Усековање". Свети Јован се назива Крститељ јер је крстио Исуса Христа и у њему препознао Божјег, а Претеча зато што је претходио Спаситељу и припремио му пут.

Свети Јован је пример непоколебљиве вере, поштења, храбрости и истинољубивости. Био је то и узрок његовог страдања јер је јавно говорио о неморалу цара Ирода који је живео у греху са својом снахом Иродијадом, Саломином мајком. Приликом прославе Иродовог рођендана, Салома је одиграла свој чувени плес "Седам велова", после којег јој је Ирод понудио да тражи шта год хоће. Она је, на наговор мајке, затражила главу светог Јована. Иродијада је захтевала да се светитељу одруби глава и покопа одвојено од тела, у страху да Свети Јован не васкрсне.

Дан Усековања верници проводе у молитви, уздржавању и строгом посту.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa