Инфо

13. септембар 2021.13. сеп 2021.
Фото: pixabay

Фото: pixabay

Фонд за науку: Српски научници развијају брже антигенске тестове и лек против ковид-19

Научници са Хемијског факултета у Београду развијају решења која ће помоћи у борби против корона вируса, саопштио је данас Фонд за науку Србије.

Истраживања се раде у оквиру два пројекта специјалног програма који финансира Фонд за науку.

Пројекат "CAPSIDO" развија поузданији и бржи антигенски тест за откривање корона вируса под вођством дописне чланице САНУ и редовне професорке Хемијског факултета Тање Ћирковић Величковић.

Други пројекат, "SMART Repurposing", има за циљ проналажење лека против корона вируса, а научни тим води академик и редовни професор Хемијског факултета Радомир Саичић.


У саопштењу се наводи да је научни тим "SMART Repurposing" један од 200 тимова у свету који ради на проналажењу лека против корона вируса, а финална тестирања ће бити спроведена у Пастеровом институту у Француској.

Истраживачи који раде на пројекту "CAPSIDO" развијају тест који ће бити осетљив на веома ниске концентрације корона вируса код оболелих.

Циљ тог истраживања је развијање антигенских тестова који ће, за разлику од ПЦР тестова, откривати протеине вируса чак и када се он налази у јако ниској концентрацији.


Вршилац дужности директора Фонда за науку Милица Ђурић Јовичић рекла је да је јако важно да опрема која се набавља буде на располагању целој научној заједници и навела да та институција финансира 14 пројеката у оквиру овог програма.

"Драго ми је да су научници набавили опрему као што је масени спектрометар и да је Хемијски факултет већ увео процедуре како би овај уређај био доступан за тестирања и другим истраживачима широм Србије, на начин како то организују научне институције широм света", рекла је Јовичић
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa