Инфо

14. септембар 2021.14. сеп 2021.
Данас почиње Црквена Нова година

Данас почиње Црквена Нова година

У старокалендарским православним црквама, које се придржавају јулијанског календара, Црквена Нова година, којом отпочиње нови литургијски циклус, почиње на данашњи дан, 14. септембра.

У време овога празновања Господ Исус је ушао у синагогу у Назарету, отворио књигу пророка Исаије и прочитао речи: "Дух је Господњи на мени; за то ме помаза да јавим еванђеље сиромасима; посла ме да исцелим скрушене срцем; да проповедам заробљенима отпуштење и слепима прозрење; да ошустим потлачене; да огласим годину милости Господње" (Лк. 4, 18-19; Ис. 61, 1-2).

Још је месец септембар знаменит у историји хришћанства зато што је тада цар Константин Велики победио Максенција, непријатеља вере Христове, а тој победи следовалаје слобода хришћанске вероисповести у целој римској царевини.

Дуго времена је и грађанска година у хришћанском свету рачуната као и црквена од првог септембра, па се пренела на први јануар, најпре у западној Европи, а потом и у Русији у време Петра Великог, а потом и у остале православне земље.

Извор: СПЦ

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa