Инфо

14. септембар 2021.14. сеп 2021.
Кабинет начелника МУО

Кабинет начелника МУО

Прослава Светих Новомученика Јасеновачких у Јасеновцу

Као и претходне 2020. године,тако и ове позив на прославу Светих Новомученика Јасеновачких упутила је Епархија пакрачко -славонска и Епископ Јован, како би се сачувала успомена на жртве Јасеновца и наставила изградња добросуседских односа.

У понедељак ,13. септембра,у манастиру Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом, одржана је централна прослава Светих Новомученика Јасеновачких. Свету архијерејску литургију служила је Његова светост патријарх српски Порфирије уз саслужење више архијереја Српске православне цркве и сестринских Православних цркава. Празник се обележава заједно са успоменом на осамдесету годишњицу од почетка рада система концентрационих и логора смрти Јасеновац.

Прослава Светих Новомученика Јасеновачких у Јасеновцу


Након 80 година служена је литургија на месту великог злочина, а тамо где је велико страдање, тамо је и благодат велика, рекао је патријарх српски Порфирије.

-На оваквом месту изневерен је Бог, осрамоћен људски род- рекао је патријарх Порфирије. Навео је да је ово место светитеља и да су овде пострадали невини људи.

-Сви они надилазе уске оквире народа којима су припадали, они постају универзални. Наш одговор треба да буде молитва, праштање, макар то понекад не могли да разумемо. Они који чине монструозне злочине, који чине зло, он се исписао из народа, не припада ником. Жртве јасеновачке су универзалне, злочинци не припадају ником- истакао је патријарх.

Богослужењу су присуствовали српски члан Председништва Милорад Додик, амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш, директор Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић, потпредседник Владе Хрватске Борис Милошевић, председник Српског националног већа у Хрватској Милорад Пуповац, представници Владе Србије, принц Филип са супругом, бројни гости и верници.

Кабинет начелника МУО


Српски члан Председништва Милорад Додик рекао је да увек треба тежити миру, али да се морају памтити и страдања где год се десила, поготово тамо где је почињен злочин над недужним људима, женама и децом.Истакао је да се на овом месту присећамо огромног страдања, много недужних људи само зато су припадали једној вери и нацији.

-Ми, Срби, када овде долазимо свесни смо колики је опсег овог страдања, колико је људи овде побијено, колико је мученички страдало Срба, Јевреја, Рома али и других, како се то некада звало, антифашиста, међу којима су и припадници хрватског народа- рекао је у свом обраћању Милорад Додик и указао на важност да се данас, после искуства из Југославије која се распала у крвавом обрачуну, саграде добри односи, да не треба злопамити оно шта је било, али да памћењем треба спречити да се то поново деси било ком народу.

Након богослужења, у комплексу манастира положен је камен темељац за гумно, које је копија истог оног које се налази испред Цетињског манастира, као спомен на литургијску и духовну везу са Црном Гором.

Освештан је и споменик руско-српском пријатељству који је симболика страдања два народа у Другом светском рату и потврда њихове братске везе. Спомен-крст је поклон који је Манастиру Јасеновац приложио господин Виктор Дјаченко из Москве.

Код хумке у Спомен-подручју Јасеновац уприличен је обред ломљења славског колача и освештања жита у спомен новомученика јасеновачких.

Овим окупљањем се наставља неговање традиције и молитвеног јединства око Светих Новомученика Јасеновачких.

Прослави су присуствовали и начелник Мачванског управног округа Владан Красавац и представници локалних самоуправа из Мачванског управног округа и то града Лознице и општина Богатић Владимирци,Коцељева и Мали Зворник. Делегације су положиле венце жртвама фашистичког терора.

Кабинет начелника МУО: Представници Округа у Јасеновцу


Помен јасеновачким жртвама је обавеза коју српски народ не сме препустити забораву. Присуство нашег народа у Јасеновцу својеврсна је подршка српској националној мањини у Републици Хрватској и уједно доказ да Република Србија увек стоји уз свој народ ма где се он налазио.
Кабинет начелника
Владана Красавца




Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa