Инфо

16. септембар 2021.16. сеп 2021.
фото:Pixabay.com

фото:Pixabay.com

Ерсте банка: Кеш кредити и даље најпопуларнија позајмица

Грађани Србије за непланиране трошкове, путовања, реновирање стана и сличне трошкове највише користе готовинске кредите, саопштила је данас Ерсте банка.

Истакнуто је да та врста позајмице може да буде од велике помоћи ако се промишљено одабере понуда и новцем пажљиво располаже.

На првом месту, важно је преиспитати могућности пре задуживања, израчунати приближну висину рате и да ли после одбитка остаје довољно новца за остале животне трошкове. Стручњаци саветују клијентима да се не залећу ни у погледу износа, ни периода отплате кредита односно да узму онолико новца колико је потребно и израчунају оптималан рок отплате.

"За мање износе најбоље решење је краткорочни кеш кредит на 12 месеци. Није мудро задуживати се на пет или више година за летовање само зато што је рата мања, осим ако не намеравате да се одрекнете путовања у неком периоду", наводе у Ерсте банци.

Препорука грађанима који намеравају да се задуже је да обрате пажњу и на пратеће трошкове попут накнаде за обраду кредита, годишње накнаде за праћење кредита, осигурање, као и на врсту каматне стопе.

Већина људи предност даје кредитима са фиксном каматном стопом јер у случају варијабилне каматне стопе постоји потенцијално већа доза неизвесности око висине рате.

Ниже камате стопе утицале су на раст задуживања становништва и привреде и у другом тромесечју ове године, показују подаци Народне банке Србије. У том периоду кредити становништву су повећани за скоро 45 милијарди динара или за 3,6 одсто, а највећи део нових зајмова чинили су готовински кредити – 56,6 одсто.

Просечна номинална каматна стопа на динарске кредите од 8,7 одсто непромењена је у односу на прво тромесечје, али је знатно нижа у односу на период од пре осам до десет година када је ишла преко 20 одсто.

Према подацима Ерсте банке у последњих шест месеци клијенти који се определе за кеш кредит у просеку позајме око 438.000 динара, са просечним периодом отплате од 55 месеци. Ако се посматра и кеш кредит са рефинансирањем, просечан износ је 579.000 динара, док је просечан период отплате 70 месеци.

У категорији готовинских и кредита за рефинансирање, учешће кредита за рефинансирање је око 51 одсто, а готовинских 49 одсто.

У Ерсте банци процењују да приликом узимања кредита за рефинансирање клијенти у просеку позајме око 200.000 динара додатног кеша, који најчешће троше на текуће животне потребе.

"У процесу подизања кредита, саветодавни приступ сматрамо веома важним и све више му се окрећемо, како бисмо клијентима помогли да донесу за њих најбоље финансијске одлуке. Из разговора са њима сазнајемо да новац од кеш кредита најчешће користе за реновирање или опремање стана, летовања и зимовања, школарину или опрему за почетак нове школске године, као и за куповину половних аутомобила, огрева и зимнице", наводе у Ерсте банци.

Када је у питању кеш кредит, за ту врсту позајмице није потребан депозит и нема ограничења у томе на шта ће се трошити новац. У Ерсте банци грађанима су на располагању износи кредита од 50.000 до 3.500.000 динара, у зависности од кредитне способности и висине редовних месечних примања, са ефективном каматном стопом од 6,9 одсто за подношење захтева онлајн, што је знатно ниже од просечне каматне стопе за динарске готовинске кредите, која износи 9,4 одсто.
Извор: Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa