Инфо

17. септембар 2021.17. сеп 2021.
Фото: Бета

Фото: Бета

Адвокат: Врховни Касациони суд угрозио права грађана који су тужили банке

Врховни Касациони суд (ВКС) је на седници Грађанског одељења донео правни став о дозвољености банкама да уговарају трошкове кредита, објављено је данас на сајту суда.

Адвокат Бојан Мићановић рекао је Бети да је ВКС на директан начин унео правну несигурност код грађана и поништио сопствени правни став од 22. маја 2018. године.
Објаснио је да је правни став врста одлуке коју на седници одељења доноси Врховни касациони суд и који представља обавезујуће упутство за поступање у нижестепеним судовима.

"Дакле, правни став који је три и по године примењиван је пао у воду, под притиском крупног капитала и банкарског лобија. Пре непуна два месеца Скупштина Србије је покушала да донесе аутентично тумачење Закона о облигационим односима који се примењује преко 40 година и на мала врата погура банке да могу несметано да уговарају трошкове кредита по свом нахођењу", казао је Мићановић.

По његовим речима, оваквим постпањем ВКС је директно угрозио права грађана који су тужили банке за трошкове обраде кредита, пуштања кредита у течај, као и друге трошкове које банка обрачунава кориснику.

"Поред тога грађани ће морати да сносе и трошкове спора. Закон о облигационим односима је недвосмислено јасан по том питању и прописује да је камата једини трошак кредита. До сада је судска пракса била јединствена по овом питању и одлуке су доносиле у корист тужилаца – корисника кредита, међутим оваквом одлуком ВКС судови ће бити принуђени да доносе одлуке супротне досадашњим, а грађани који су тужили банке биће насамарени", нагласио је адвокат Бојан Мићановић.

Како Бета сазнаје, на истој седници ВКС донет је и правни став о дозвољености уговарања премије осигурања, као обавезе корисника кредита, код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита (НКОСК), где се каже да је таква одредба код уговора о стамбеним кредитима правно ваљана.

ВКС је до сада по ревизији, као ванредном правном средству, преиначавао одлуке у којима су донете одбијајуће пресуде, по тужбама за неоснованост наплате премије осигурања код НКОСК, односно ВКС је пресуђивао у корист грађна – корисника кредита.

"ВКС нарушава суштину правног система, а суштина уређеног правног система се огледа у правној сигурности којој би ВКС као највиша судска инстанца требало да тежи. Оваквим нарушавањем правне сигурности у народу се ствара утисак да се ставови ВКС могу наручивати од стране различитих центара моћи", закључио је адвокат Бојан Мићановић.
Извор: Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa