Инфо

20. септембар 2021.20. сеп 2021.
Јакоб Грим (Аутор: Franz Hanfstaengl - Self-scanned, Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3182174)

Јакоб Грим (Аутор: Franz Hanfstaengl - Self-scanned, Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3182174)

Годишњица смрти Јакоба Грима

Сви љубитељи бајки, као и они који то нису, сигурно ће на питање о најпознатијим ауторима прича за најмлађе увек одговорити Ханс Кристијан Андерсен и браћа Грим. Управо један од браће Грим преминуо је на данашњи дан пре 158 године. Реч је о Јакобу Гриму.

Јакоб је рођен 1785. године у Немачкој. Био је филолог, писац, библиотекар и сматра се зачетником савремене германистике. Његов брат Вилхем и он су сакупљали бајке и приче за децу, а Јакоб се стицао радом и на речнику немачког језика објављеном 1852. године, а преводио је и српске народне песме које је сакупио Вук Стефановић Караџић.

Насловна страна издања бајки из 1819. године (фото: Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=471797)


Најпознатије бајке

У опусу дела бајки најпознатије немачке браће истичу се: Снежана и седам патуљака, Пепељуга, Ивица и Марица, Црвенкапа, Тома Палчић, Златокоса, Успавана лепотица, Вук и седам јарића...
Рукописи браће Грим се данас чувају у музеју њиховог родног Касела, а од 2005. су на листи баштине УНЕСКО.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa