Инфо

21. септембар 2021.21. сеп 2021.
Фото: Глас Подриња/ Јелена Викић, магистар фармације, специјалиста медицинске биохемије и субспецијалиста лабораторијске ендокринологије

Фото: Глас Подриња/ Јелена Викић, магистар фармације, специјалиста медицинске биохемије и субспецијалиста лабораторијске ендокринологије

ЈЕЛЕНА ВИКИЋ, ЧЛАНИЦА ГРАДСКОГ ВЕЋА
ЗАДУЖЕНА ЗА ЗДРАВСТВО

Мр Јелена Викић: Вакцина као једини лек

“С обзиром да нам је свима циљ да се вратимо нормалном животу, да здравствени систем почне да функционише по старом систему, да буде подједнако доступан свим пацијентима, сматрам да треба да дамо сви лични допринос и да се укључимо у борбу против овог опаког вируса. Веома је важно знати да ће се свакако заразити мањи број оних који су вакцинисани, али и они који се евентуално заразе, биће заштићенији на начин да неће имати најтежи облик болести и завршити на респиратору. Ми у овом тренутку немамо бољи лек и ништа није боље од превентиве, а то је вакцинација” каже Јелена Викић, члан Градског већа задужена за здравство, магистар фармације, специјалиста медицинске биохемије и субспецијалиста лабораторијске ендокринологије
Налазимо се у четвртом таласу пандемије Ковида 19. Здравствени систем поново води борбу против невидљивог непријатеља, а струка је сагласна да се никада раније нису сусрели са оваквим изазовима. Локална самоуправа има значајну улогу као подршка у спречавању ширења вируса. Од почетка помажу у спровођењу донетих мера, на услузи су здравственом систему и активни у кампањи вакцинације
суграђана.


Јелена Викић, члан Градског већа задужена за здравство, магистар фармације, специјалиста медицинске биохемије и субспецијалиста лабораторијске ендокринологије, за „Глас Подриња“ говори о тренутној ситуацији на територији Града Шапца, као и о значају вакцинације за повратак нормалном животу.

-Новонастала ситуација је врло компликована. Налазимо се у такозваном четвртом таласу. Надамо се да је ово пик и да ће се у неком моменту та линија заравнити или чак и пасти. Међутим, евидентно је да је овај тип вируса изузетно вирулентан, да погађа популацију коју до сада није у великој мери , а то су деца. Познато нам је да су деца најактивнија, да су склона окупљањима и да, у великом броју, иду на наставу, тренинге и сл. С обзиром да нам је свима циљ да се вратимо нормалном животу, да здравствени систем почне да функционише по старом систему, да буде подједнако доступан свим пацијентима, сматрам да треба да дамо сви лични допринос и да се укључимо у борбу против овог опаког вируса, наводи мр Јелена Викић.

Посебно истиче значај залагања здравствених радника који су од почетка епидемије па до данас на својим леђима изнели највећи терет.


-Молимо их да буду стрпљиви и да издрже, јер ову борбу ми без здравствених радника не можемо добити. Ово је непријатељ који је невидљив и само умеће, знање и рад стручног особља, а то су здравствени радници, нам може помоћи да се са овим изборимо, каже наша саговорница.
Наглашава да је локална самоуправа свесна колики је значај здравствених установа и да су заиста, од самог почетка пандемије сви били веома синхронизовани, како Завод за јавно здравље, тако Општа болница Шабац и Дом здравља, пратећи инструкције Министарства здравља и Иститута за јавно здравље „др Милан Јовановић Батут“ и уз подршку Републичког фонда за здравствено осигурање, који их континуирано снабдева потребном опремом. Такође се Ветеринарски институт несебично заложио као подршка у неопходном PCR тестирању за наше здравствене установе.

-Опреме има довољно. Дом здравља и Општа болница, колико год су отежани услови у којима раде уз видан замор здравствених радника, свако на свом нивоу, добро функционишу и надамо се да ћемо се на крају изборити са овом пандемијом. Локална самоуправа је захвална и активно учествује у решавању заједничког проблема, а у знак признања здравственим радницима за сав труд и залагање, на Дан града Шапца, градоначелник је уручио кључеве града директорима све три здравствене установе, каже мр Јелена Викић.

О ковид сертификатима наредних дана
-Што се тиче ковид сертификата тј. пропусница, како је премијерка најавила, наредних дана ће се донети јасне одлуке и они би требали да допринесу спречавању наставка епидемије. Како је она рекла, они се не би односили на места на која је неопходно отићи, него на ресторане, клубове, ноћне барове и слично, а све у циљу заштите становништва од ширења вирусне инфекције, у складу са Уставом и поштујући Закон у о заштити људских права, каже мр Јелена Викић.


Наводи да је важно да се у борбу против ове пошасти, поред здравствених радника, укључе сви грађани. Најбољи начин да они помогну је да се труде да поштују и даље препоручене епидемиолошке мере, да масовна окупљања сведу на минимум. Ипак, као најважније у овој борби истиче вакцинацију.

-Наш град је, по броју вакцинисаних међу бољим, јер има градова у којима је вакцинисано мање од 30 одсто становништа. Код нас је до сада вакцинисано, другом дозом преко 50 одсто, што је и Премијерка Ана Брнабић изнела као податак. Били смо на вакцинационом пункту и разговарали са људима који су дошли да се вакцинишу, тако да све више долазе и они који су имали недоумице око вакцине. То је једини начин да се изборимо са овом епидемијом, каже Јелена Викић.
Истиче да ово није вакцина која даје трајни имунитет, него је најсличнија вакцини против сезонског грипа. Из тог разлога је потребно примити више доза да би се заштита пролонгирала.

-Ни једна доступна вакцина не штити 100 одсто и никада нико то није ни изнео. На основу досадашњих истраживања струке, која су спроведена у области деловања вакцина које су код нас најзаступљенија, Кинеска штити 80-85 одсто, Фајзер 90 одсто, Спутник 92 одсто. Веома је важно знати да ће се свакако заразити мањи број оних који су вакцинисани, али и они који се евентуално заразе, биће заштићенији на начин да неће имати најтежи облик болести и завршити на респиратору, што свакодневно, у својим изјавама, потврђују лекари Ковид болница, који лече највећи број ових пацијената. На питање грађана шта значе антитела на вирус након вакцинације, рећи ћемо да антитела показују да постоји одговор организма на вакцину. Међутим, антитела нису еквивалент јачини заштите организма, али свакако указују на то да ли је неко одреаговао на вакцину или не. Према томе, ако неко има позитивна антитела на вирус, значи да је његов организам створио одређену реакцију. Зависно од тога какав је лични имунитет, поред оног изазваног вакцинацијом, зависи и одговор организма, уколико се он зарази тим вирусом. Свакако и они који имају мању количину антитела могу бити заштићени ћелијским имунитетом. Постоји могућност да се неко зарази поново, али онда буде блажа клиничка слика, наводи Викић.



Многи млади не желе да се вакцинишу јер се боје да вакцина изазива стерилитет. За овакве тврдње нема доказа.

-Ја не знам за такве тврдње и сигурно је да немају упориште у струци. Напротив РНК вакцина је најсавременији тип и има тренутно највише научних студија које указују на њену ефикасност, нарочито код младих, каже Јелена Викић.


Наша саговорница сматра да је јако битно да се вакцинишу здравствени радници како би заштитили како себе и своје породице тако и пацијенте.

-Ми у овом тренутку немамо бољи лек и ништа није боље од превентиве, а то је вакцинација. Да би се изборили са таквим непријатељем потребно је да велики део популације буде вакцинисан. Што је већи број људи вакцинисан то се вирус теже прилагођава новим условима, теже мутира или су му мутације слабије, што је наш коначни циљ. Веома је важно да га довољно ослабимо и сведемо на ниво сезонског вируса, тако ћемо моћи нормалније да функционишемо, истиче Јелена Викић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa