Инфо

21. септембар 2021.21. сеп 2021.
Фото: Глас Подриња: Протест адвоката

Фото: Глас Подриња: Протест адвоката

Шабачки адвокати против одлуке Врховног касационог суда

Шабачки адвокати јуче и данас су се окупили испред Основног суда како би изразили незадовољство одлуком Врховног касационог суда да банке имају право да наплаћују трошкове обраде кредита грађанима. Данас је постигнут договор да Адвокатској комори Србије предложе обуставу рада на један или три дана, као вид штрајка упозорења.

Претходне три године грађани су тужили банке које су им наплатиле ове трошков и добијали спорове пред судовима. Грађанима који су у претходном периоду поднели тужбе против банака оне би могле бити одбачене, а мораће да сносе и трошкове спора.

Фото: Глас Подриња: Предложиће обуставу рада


Адвокатска комора Шапца издала је и саопштење које преносимо у целости:

"Адвокатска комора Србије изрaжава најоштрије противљење објављеним правним ставовима Грађанског одељења Врховног касационог суда, којима се на директан начин нарушава правна сигурност грађана Републике Србије и мења досадашња судска пракса наших судова.

Адвокатска комора Србије упозорава да донети правни ставови представљају последњи у низу покушаја да се у правни систем Републике Србије уведу решења која погодују банкарском сектору, а на штету грађана.

Након што је адвокатура, у два наврата, успела да одбрани права грађана приликом покушаја доношења нацрта измена и допуна Закона о парничном поступку, а нарочито да се преко законодавне власти аутентичним тумачењима утиче на конкретне судске поступке које наши грађани воде против банака, сада се прибегава остварењу истог циља преко највише судске инстанце.

Адвокатска комора Србије обавештава јавност да је донети правни став да је правно ваљана одредба уговора о кредиту којом се корисник кредита обавезује да плати банци премију осигурања код НКОСК у директној супротности са досадашном неспорном праксом свих судова у Републици Србији укључујући у Врховни касациони суд. Примена оваквог става довела би до губитка спорова на штету грађана, а у корист банака.

Истичемо да допуна става о дозвољености уговорања трошкова кредита, а без обавезе банке да посебно доказује структуру трошкова доводи до повлашћеног положаја банака у односу на остале привредне субјекте, а на штету грађана.

Адвокатска комора Србије сматра да се оваквим поступањем највиша судска инстанца у Републици Србији ставила на страну економских интереса пословно-банкарских центара моћи и изражава своју сумњу у независно поступање Врховног касационог суда у конкретном случају.

И овога пута Адвокатска комора Србије ће предузети све кораке које јој стоје на располагању укључујући и крајње мере у циљу заштите владавине права и правне сигурности у Републици Србији.

Адвокатска комора Србије позива Врховни касациони суд да без одлагања приступи разговорима са представницима адвокатуре у којима би дошли до најбољег решења у интересу грађана Републике Србије." - стоји у саопштењу АКШ.
Глас Подриња

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa