Инфо

24. септембар 2021.24. сеп 2021.
Pixabay

Pixabay

Двадесет и једна година од јединствених избора

Пре 21 годину, 24. дана септембра 2000. године организовани су једни од најважнијих избора у ондашњој Савезној републици Југославији, а иако су били једни у низу, њихов исход остао је записан у историји Србије.

Тачно две деценије и једна година дели нас од дана првих и јединих непосредних избора за председника СР Југославије на којима је кандидат Демократске опозиције Србије др Војислав Коштуница поразио ондашњег председника СРЈ Слободана Милошевића у првом кругу освојивши више од 50% гласова изашлих бирача.

Војислав Коштуница (Аутор: European People's Party - EPP Congress Rome 2006, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26954916)


Значај изборима дали су догађаји којису уледили наредних дана. Милошевић је одбио да призна пораз, признао је да је освојио мање гласова, али је тврдио да он и Коштуница одлазе у други изборни круг, те да ниједан није добио потребну већину за победу у првом изборном кругу. Уследили су најпре штрајкови у неколико колектива, а потом и блокада већег дела државе и штрајкови грађана и захтев да Милошевић призна пораз. Све је кулминирало 5. октобра на великим демонстрацијама после којих је озваничен пад Милошевића после 11 година колико је фактички био први човек Србије. Дефинитивна промена догодила се у јануару 2001. када је на парламентарним изборима ДОС освојио апсолутну већину.

Коштуница последњи председник СРЈ


У краткој историји СР Југославија имала је четири председника. Први је био Добрица Ћосић, књижевник, потом је на тој позицији био Зоран Лилић кога је 1997. наследио Слободан Милошевић, а од 2000. др Војислав Коштуница.

СР Југославија је постојала до 2003. када је формирана Државна заједница Србије и Црне Горе коју је до 2006. предводио Светозар Маровић.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa